Nakon upada u RTS, novo okupljanje zakazano za danas

Deo učesnika petnaestog protesta „Jedan od pet miliona“u Beogradu, upao je u zgradu RTS nakon organizovanja "Dnevnika slobodne Srbije“. Deo demonstranata predvođen Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom i Jelenom Anasonović, jednom od organizatorki protesta, ušli su u RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara. Pripadnici policiije i Žandarmerije su ih nakon nekoliko sati izveli iz zgrade.
Policija opremljena za razbijanje demonstracija izbacila je učesnike protesta „1 od 5 miliona“ iz zgrade RTS, u koju je deo njih, predvođen liderima opozicije ušao oko 19 časova. Okupljene građane lideri Saveza za Srbiju pozvali su da se danas, u 12 časova okupe ispred Predsedništva, za kad je najavljeno obraćanje predsednika Aleksandra Vučića. 
 
*
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Obradović je dodao je da od svojih zahteva nisu odustali, i istakao da očekuju da organizatori protesta budu gosti Dnevnika 2 u nedelju. Ukoliko do toga ne dođe, još više ljudi će se okupiti ispred RTS, rekao je predsedsednik Dveri.

 
Podsetimo, to je ono što su tražili u toku večeri – vanredno uključenje u kom bi govorili organizatori protesta. Nakon upada u RTS, na konferenciji za novinare, ministar policije Nebojša Stefanović pozvao je građane da se raziđu, a lidere SzS i demonstrante koji su ušli u RTS optužio da su maltretirali zaposlene i uništavali imovinu.
 
Organizatori kažu da su u RTS-u bili da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik. 

„Puste nas dva minuta, bez pominjanja govornika“, navela je jedna jedna od organizatorki koja se obratila megafonom.

 
„Želimo da se naš glas čuje uživo, i želimo pet minuta u Dnevniku i da date isti prostor, jednak, svim političkim predstavnicima“, dodala je.
 
Kako građani nisu želeli da napuste zgradu RTS, policija je počela da ih izvlači iz objekta nešto posle 21.30.
 
Demonstranti su, inače, stigli do trećeg sprata. Na snimcima sa protesta se vidi i upoteba sile od strane policije, dok je ispred zgrade bilo meteža i koškanja.

Građani su vikali – „uhapsite Vučića“, „Izdaja“ „AV, Av“, „Uaa“ „Kerovi“, „Ostavke“, „Ustaše“, „SNS RTS“, „Ustanak, ustanak, „Čekamo Bujketa“, a policiji – „Za koga radite?“, „Stidite se“, „Hapsite Vučića“, „Skinite šlemove“. Nešto posle 23 časa, demonstranti su se razišli.

 
Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Barda