Nagrada za demokratiju Vukosavi Crnjanski Šabović

Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski Šabović jedna je od dobitnica nagrade za demokratiju „William Averell Hariman“, koju dodeljuje Nacionalni demokratski institut (NDI) iz Vašingtona.

Vukosava Crnjanski Šabović

Ovogodišnja nagrada “Civic Innovator”, koja se dodeljuje na 30. godišnjicu NDI, posvećena je predstavnicima civilnog društva širom sveta, koji su kroz inicijative zasnivane na korišćenju novih tehnologija doprineli osnaživanju građana da nosioce vlasti drže odgovornim i da zahtevaju transparentnost u radu državnih institucija.

Na ceremoniji koja je u utorak održana u Vašingtonu, pred predstavnicima diplomatskog kora, kongresmenima, članovima administracije, laureate je pozdravio osnivač društvene mreže „Tviter“ Džek Dorsi, koji je ujedno i jedan od dobitnika navedene nagrade.

Ovogodišnji dobitnici su i osnivač „Parliament Watch“ iz Nemačke Gregor Hakmak i direktor „Open Knowledge Foundation“ iz Velike Britanije Rufus Polok. Nagrada za demokratiju „W. Averell Hariman“ dodeljuje se od 1986. godine, a među dobitnicima su bili i Kofi Anan, Benazir Buto, Vaclav Havel, Vesna Pešić…

Najznačajnije inicijative CRTA-e su portal Istinomer i Otvoreni parlament, koja je usmerena na povećanje otvorenosti i odgovornosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i Prati pare, portal za kontrolu budžeta lokalnih samouprava.