Mrkonjić u TLZP – prekršaj TV Prva

Pojavljivanjem Milutina Mrkonjića u emisiji "Tvoje lice zvuči poznato" za vreme predizborne kampanje, TV Prva prekršila odredbu Pravilnika REM-a, smatra Pravni tim Istinomera.
Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić učestvovao je u šou-programu TV Prva „Tvoje lice zvuči poznato“, iako Pravilnik Republičke radiodifuzne agencije (REM) ne dozvoljava da se tokom predizborne kampanje emituju televizijski sadržaji u kojima se “pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat”. Mrkonjić se nalazi na 13. mestu liste “Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma“. Pravni tim Istinomera smatra da je TV Prva prekršila Pravilnik REM-a.       

*
Milutin Mrkonjić u emisiji TV Prva „Tvoje lice zvuči poznato“ / Foto: Printscreen TV Prva

“Ovim pojavljivanjem Mrkonjića u emisiji emitovanoj u nedelju 9. aprila TV Prva prekršila je odredbu Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga (PMU), kojom se zabranjuje emitovanje programskih sadržaja u kojima se tokom predizborne kampanje pojavljuju funkcioneri, istaknuti predstavnici podnosioca izborne liste ili kandidati”, navodi Pravni tim Istinomera.

*

Takođe, Zakon o elektronskim medijima sadrži odredbe koje se odnose na opšte obaveze pružalaca medijske usluge u odnosu na programske sadržaje, gde u članu 47 stav 1, tačka 5, propisuje:

“Pružalac medijske usluge, u odnosu na svoj programski sadržaj, u skladu sa svojom programskom koncepcijom, dužan je da: 5) poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a u toku predizborne kampanje da registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije”

Na osnovu povrede ovih odredbi a posebno povrede člana 41 Zakona o elektonskim medijima Regulator može izreći mere predviđene ovim zakonom i to članom 28, koji glasi: 
*

U REM-u Istinomeru odgovaraju da su telefonski „odgovornom licu TV Prva“ ukazali na to da je učinjen prekršaj. 

*
Milutin Mrkonjić u emisiji TV Prva „Tvoje lice zvuči poznato“ / Foto: Printscreen TV Prva

“Služba za nadzor i analizu uočila je pojavljivanje Milutina Mrkonjića u programu pružaoca medijskih usluga TV Prva dana 10. aprila 2016. godine u 23:08:08 časova u emisiji „Tvoje lice zvuči poznato“. Dana 11. aprila 2016. godine, u prepodnevnim satima, pozvao sam odgovorno lice u TV Prva i ukazao na to da pojavljivanje pojedinaca koji se nalaze na potvrđenoj predizbornoj listi kandidata, u programu pružaoca medijskih usluga, predstavlja povredu člana 5 stava 4 Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje. Dobio sam uveravanja da će sva lica, odgovorna za program TV Prva, posvetiti najveću moguću pažnju da se ovakav propust više ne ponovi. Praksa Službe za nadzor i analizu je da kada prvi put uoči nedozvoljeno ponašanje bilo kog pružaoca medijskih usluga, telefonom, istog trenutka, obavi razgovor, ukaže na nastali problem i zatraži da se program u svim delovima uskladi sa važećom regulativom. Ovakva praksa, trenutnog pozivanja pružalaca medijskih usluga i ukazivanja na potrebu usklađivanja programa prema važećim propisima, pokazala se efikasnom, pod uslovom da se povrede propisa više ne ponove, pogotovo u predizbornom periodu koji je vremenski ograničen”, odgovorio je Stevica Smederevac, načelnik Službe za nadzor i analizu REM-a.