Ministar u „polukampanji“

Pravni tim Istinomera smatra da je došlo do kršenja člana 29 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.
Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić obišao je 21. marta novoizgrađeni most na Obnici kod Valjeva, gde su ga dočekali stranački aktivisti sa partijskim zastavama, pa je bilo umesno novinarsko pitanje da li je došao kao ministar ili lider Nove Srbije.   

*
Velimir Ilić u obilasku mosta na Obnici/Foto: Kolubarske.rs/Đorđe Đoković

Kolubarske, 22. 3. 2016. godine
„Pre toga beše u Osečini, prolazeći kroz Valjevo zaustavio se na mostu gde je zakazao konferenciju za novinare, da bi potom put nastavio ka Mionici i Ljigu. U prvoj rečenici Velimir Ilić novinarima reče da je u izbornoj kampanji, međutim nakon pitanja da li je u kampanju pošao i došao vladinim, privatnim ili stranačkim automobilom, lider NS-ministar Ilić reče da je “u polukampanji! (…) Ministar i lider NS Velimir Ilić na most za naselje Veselinovići dovezao se u crnom „audiju“ pod rotacijom u pratnji stranačkih kolega, koji su nosili zastave Nove Srbije.”

*
Velimir Ilić u obilasku mosta na Obnici/Foto: Kolubarske.rs/Đorđe Đoković

Pravni tim Istinomera smatra da je prekršen član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

*

„Budući da je lider NS prilikom dolaska rekao da je u izbornoj kampanji, a došao je automobilom Vlade Srbije (pošto je automobil imao rotacije možemo zaključiti da je vozilo Vlade) smatramo da je došlo do kršenja člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata. Smatramo da bi ovakav skup ipak trebalo tretirati kao stranački, jer na footgrafiji vidimo u pozadini zastave SNS-a i NS-a, mada ne možemo sa sigurnošću zaključiti da je na ovom skupu ministar promovisao bilo koju političku stranku“, mišljenje je Pravnog tima Istinomera.