Mali i Vesić prednjače u funkcionerskoj kampanji, Dveri prve na mrežama

Javni funkcioneri pojačali su u kampanji promotivne aktivnosti, a pri tom nije jasno koja je tačno njihova uloga na takvim događajima. Pozitivan primer je predsednik Srbije koji nema nikakve promotivne aktivnosti.
Republički i beogradski funkcioneri nekoliko puta su povećali promotivne aktivnosti u kampanji u odnosu na isti period prošle godine. Premijer Aleksandar Vučić ima 225 odsto više promotivnih aktivnosti, gradonačelnik Beograda Siniša Mali 283 odsto, a gradski menadžer Goran Vesić čak 2100 odsto više promotivnih aktivnosti u poređenju sa istim danima 2015. Dominacija vladajuće Srpske napredne stranke izražena je u elektronskim medijima, i to naročito na komercijalnim televizijama, pokazao je prvi izveštaj o građanskom nadzoru izborne kampanje koji sprovodi nekoliko organizacija. Novosadska novinarska škola, u saradnji sa više lokalnih organizacija rukovodi timom od 50 istraživača koji sprovode monitoring medija. Transparentnost Srbija prati aktivnosti učesnika izbora, utvrđuje najbitnije troškove kampanje i prati aktivnosti javnih funkcionera na svim nivoima. Share Fondacija  prati poštovanje interet sloboda i digitalnih prava. 
*
Konferencija za medije / Foto: Medija centar Beograd

Osnovne karakteristike izveštavanja o ovoj kampanji su kampanja pre kampanje, kampanja van kampanje koja stalno traje, negativna kampanja i rat saopštenjima, instrumentalizacija poplava i pojava novih formata  i medija, navela je profesorka Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole. Kako je rekla, po prvi put od 1990. kampanja je otvorena prema ženama kandidatima. 

“Pre raspisivanja izbora, državno reklamiranje je drastično bilo pojačano, naročito uz dilemu da li će biti izbora ili ne. To je bila dobra igra, ali mediji su na tu igru pristali i o tome su izveštavali. Istovremeno, nije bilo izveštavanja o tome kakav je izborni sistem, a naročito da se promenio izborni sistem u Vojvodini. Niti smo imali javnu raspravu da li ga je trebalo menjati”, navela je ona.

U programu javnih servisa najzastupljenija je SNS, zatim za njom slede SPS i DS; ali na komercijalnim televizijama ubedljivo dominira SNS sa zastupljenošću od 44 odsto, dok je SPS na drugom mestu SPS sa četiri puta manjom zastupljenošću. Nacionalna štampa je daleko izbalansiranija, rečeno je na predstavljanju izveštaja. 

Rat saopštenjima
Broj reklamnih spotova u poređenju sa prethodnim kampanjama drastično je smanjen. Godine 2008. bilo je 89 spotova a glavna linija sukoba je Kosovo – EU. Četiri godine kasnije na izborima 2012. broj spotova dostigao je 147, a glavne teme bile su ekonomija, radna mesta i nova ulaganja. Samo dve godine kasnije 2014, zavladala je suša jer ih je bilo samo 40 a glavna tema je ponovo bila ekonomija. Za tri nedelje u ovoj kampanji, registrovano je 16 spotova od kojih jedan deo na lokalnim medijima, kazala je Valić. Negativna kampanja je obeležje u izbornom bloku. Glavni protivnici su SNS protiv SRS, SNS protiv DS, i Pokret Socijalista protiv DS, dodala je ona.
Autori istraživanja su istakli da je novina ove kampanje rat saopštenjima i to po sledećem obrascu: kada god DS izađe sa nekim stavom iz sopstvenog programa, u okviru iste emisije je nalepljeno saopštenje SNS koje se suprotstavlja i u kazuje javnosti da to nije istina. Kad je reč o novim formatima, navedena je satirična emisija ”24 minuta” koja je u potpunosti okrenuta kampanji. Drugi format su “želje i pozdravi” uz muziku kada se na lokalnim radio stanicama čestita pobeda lokalnom kandidatu. 
Autori monitoringa primetili su da javni funkcioneri imaju privilegovani status u odnosu na ostale učesnike što je suprotno evropskim preporukama. 

“Pitanje tretmana nosilaca javnih funkcija je najbolnije pitanje izbora. Preporuka Saveta Evrope u pogledu izveštavanja o kampanji je da predstavnici vlasti ne mogu biti privilegovani. Ali, kod nas je toliko njihovih pojavljivanja, a pritom se radi o pseudo dogadjajima koji nisu ranije planirani, odnosno izmišljeni su da bi se funkcioneri više eksponirali od drugih. Bilo je toga i u vreme Borisa Tadića i DS, ali evo i sada opet u vreme SNS“, upozorio je profesor Rade Veljanovski.

Otvaranje urbanih džepova
Dosadašnju kampanju obeležile su pojačane promotivne aktivnosti funkcionera na republičkom i beogradskom nivou ili takozvana funkcionerska kampanja a najaktivniji su bili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić, ukazao je Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija. U promotivne ativnosti spade potpisivanje ugovora, postavljanje kamena temeljca, uručenje pomoći, obilazak škola i domova zdravlja isl. U kampanji 2014. koja je trajala šest nedelja, najviše promotivnih aktivnosti imala je Zorana Mihajlović.  Sada za samo tri nedelje u ovoj kampanji, gradonačelnik prestonice Siniša Mali je na vrhu liste sa 23 promotivne aktivnosti, gradski menadžer Goran Vesić ima 22, ministar rada Aleksandar Vulin 20,  a premijer Vučić 13. Ako se promotivne aktivnosti saberu sa ostalim, onda je ubedljivo prvi premijer Vučić sa 28 događaja, rekao je Minić. 

“Tokom tih aktivnosti nije jasno kakva je uloga funkcionera. Na primer, ministar pravde otvara urbane džepove po beogradskim opštinama, ili Vulin koji je prisustvovao porinuću broda kod Zrenjanina”, dodao je Minić.

On je kao primer zloupotrebe naveo i objavljivanje stranačkih izveštaja ili intervjua na sajtovima državnih intitucija.

Pozitivnu ocenu u izveštaju građanskog nazora dobio je predsednik republike koji je, za razilku od 2012, u ovoj kampanji potpuno pasivan i nema nikakve promotivne aktivnosti. Minić je istakao da premijer vodi računa da ne vezuje državne aktivnosti sa stranačkim, i da se to desilo samo jednom, nedavno tokom posete Kosovu. Kod drugih funkcionera je to češće: recimo Zlatibor Lončar u 11 časova otvori dom zdravlja kao ministar, a onda u 12 ispred tog istog doma zdravlja daje izjavu kao stranački funkcioner, a u taj grad je došao državnim autom. 
Društvene mreže igraju veću ulogu u ovoj kampanji nego što je to bio slučaj prethodnih godina, a građani koji komentarišu bliži su opozicionim strankama, nalazi su istraživanja Share Fondacije. Dvadeset dve FB strane partija imale su za četiri nedelje 611.000 interakcija u kojima je  učestvovalo 125 hiljada ljudi. Dveri apsolutno vode sa 160 hiljada interakcija, a slede Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka sa po 80 hiljada.
“Dveri su imale pozitivnu interakciju sa 62.000 učesnika. Ako uzmete da su na prethodnim izborima imali 126.000 glasova, oni su na FB okupili pola svog biračkog tela iz 2014”, kazao je Đorđe Krivokapić iz SHARE fondacije. On je takođe primetio da kampanja na internetu nije tako prljava kao ranijih godina, ali su primetne zloupotrebe identiteta poput podmetnutog video klipa Dverima povodom Dana žena 8. marta.