LESKOVAC: Istinomer debata „Da se ne lažemo“ – Izbori 2012

Stranačkog zapošljavanja bilo je oduvek u Leskovcu, priznali su predstavnici političkih stranaka iz tog grada na predizbornoj debati Istinomera „Da se ne lažemo“ održanoj u subotu, 7. aprila. Lokalni predstavnici političkih stranaka, vlast i opozicija, građanima su odgovarali na pitanja zašto nije urađeno ono što je ranije obećano, šta je ispunjeno u protekle 4 godine, a nisu se ustručavali ni da daju nova predizborna obećanja.

Na debati su učestvovali predsednik Skupštine grada Živojin Stefanović iz Socijalističke partije Srbije, Zoran Rajković predstavnik Demokratske stranke, nekadašnji gradonačelnik Goran Cvetanović iz Srpske napredne stranke, Aleksandar Pejčić iz Demokratske stranke Srbije, Dragan Jovanović iz Jedinstvene Srbije i Vladimir Đorđević iz Socijaldemokratske partije. Iako su bili ranije najavljeni da će učestvovati na skupu, gradonačelnik Slobodan Kocić i kandidat URS-a za gradonačelnika Slaviša Zlatanović nisu došli na debatu.

Predstavnici opozicije iz DSS-a i SNS-a ocenili su da je sprovedena racionalizacija javne uprave bila uzaludna jer su vladajuće stranke u poslednjih mesec dana zaposlile više od 100 ljudi u gradskim preduzećima. Predstavnici vlasti gotovo da nisu krili da je bilo toga i sada i ranije.

„U Leskovcu je oduvek bilo stranačkog zapošljavanja. Svi snosimo odgovornost za to“, priznao je član Glavnog odbora Demokratske stranke i pomoćnik gradonačelnika Leskovca Zoran Rajković.

Isto je potvrdio i lider leskovačke Socijalističke partije Srbije i aktuelni predsednik gradske skupštine Živojin Stefanović ali i naveo da sada u tome prednjače Ujedinjeni regioni Srbije.

Građane je zanimalo zašto ratni veterani iz Leskovca nisu dobili ratne nadoknade kao veterani iz Kuršumlije. Predstavnik DS rekao je da je to nepravda ali je gradska vlast do sada kontaktirala i ministra odbrane Dragana Šutanovca i ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića ali da rešenja još nema. Grad je predložio da se leskovačkim ratnim veteranima obezbedi nadoknada od 20 hiljada mesečno. Postavljeno je i pitanje po kakvim kriterijumima je izvršena racionalizacija javne uprave i zašto se političari sete građana samo tokom predizborne kampanje.

Kandidati za gradonačelnike iz opozicije tvrdili su da se vlast u proteklom periodu bavila „virtuelnim i trivijalnim stvarima“ i da je prezadužila građane, dok su predstavnici vlasti kao svoj uspeh navodili vodosistem Barje, dolazak investitora Falke, Jura, Đžinsi Istanbul, kao i Zelenu Zonu i projekat za Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Predstavnik Socijaldemokratske partije obećao je da će ukoliko budu na vlasti nakon 6. maja svi Leskovčani imati jednake šanse, DS je obećao bolji život, SPS da će pre svega stručnost biti uslov za zapošljavanje a ne stranačka pripadnost, DSS da će 10 odsto budžeta izdovojiti za mala i srednja preduzeća i smanjiti takse, SNS da će u mandatu završti 102 projekata koji su predstavili nedavno, a JS da će priopritet biti zapošljavanje i borba protiv bele kuge.