KRUŠEVAC: Istinomer debata „Da se ne lažemo“ – Izbori 2012

Da li su nekada velike kruševačke fabrike poput Merime uspešno privatizovane ili je baš to razlog zašto u Kruševcu danas ima 30.000 više nezaposlenih nego pre demokratskih promena, žustro se raspravljalo na tribini „Da se ne lažemo“ održanoj u subotu 24. marta u Kruševcu. Posle Valjeva i Čačka, Istinomer je organizovao predizbornu debatu i u ovom gradu gde su lokalni predstavnici političkih stranaka, vlast i opozicija, ali i oni koji na prethodnim izborima nisu bili u gradskoj skupštini, odgovarali na pitanja šta je sve obećano a šta ispunjeno u protekle 4 godine, o političkoj odgovornosti i novim predizbornim obećanjima.

U debati su učestvovali Srđan Milivojević iz Demokratske stranke kao jedini predstavnik aktuelne gradske vlasti jer su koalicini partneri iz Socijalistilke partije Srbije i Jedinstvene Srbiji otkazali učešće. Opoziciju su zastupali Bratislav Gašić iz Srpske napredne stranke i Momčilo Duvnjak iz Srpske radikalne stranke. Stavove Liberalno demokratske partije, koja nije uspela da pređe cenzus na prethodnim izborima, zastupao je Radojko Stepić. Predstavnik Pokreta za promene, koji je nastao relativno skoro (u jesen 2010.), ali za kratko vreme postao najuticajnija politička snaga u gradu, Zoran Vulić takođe je otkazao prisustvo debati.

Za sve probleme Kruševljana predstavnik Srpske radikalne stranke Momčilo Duvnjak kao glavnog krivca vidi Demokratsku stranku i njihove koalicione partnere u ovom gradu Demokratsku stranku Srbije navodeći da je Kruševac morao prvi da privatizuje 16 preduzeća posle demokratskih promena. Predstavnik Demokratske stranke Srđan Milivojević podsetio je da privatizacija u Srbiji nije počela 2000.-te godine već ranije a da su radikali tada u Vladi imali i ministarku iz svoje stranke Jorgovanku Tabaković. Milivojević je istako kao veoma uspešnu privatizaciju „Merime“ koju je kupio Henkel i DP „Dušan Petronijević“ privatizovan od strane Duropack-a. Bratislav Gašić, kandidat naprednjaka za gradonačelnika Kruševca, naveo je da je bolje da 2000 radnika ima platu od 15 hiljada dinara nego da posao ima samo 200 radnika sa platama od 30-40 hiljada kakva je situacija nakon izvršenih privatizacija. Predstavnik LDP-a Radojko Stepić istakao je da je izlišno više govoriti o neuspešnim ili uspešnim privatizacijama velikih preduzeća već da se treba okrenuti malim i srednjim privrednicima koji za razliku od velikih javnih preduzeća „gubitaša“ umeju da barataju novcem.