KRALJEVO: Istinomer debata “Da se ne lažemo” – Izbori 2012

O političkim previranjima, stranačkom zapošljavanju, posledicama zemljotresa, o neispunjenim obećanjima raspravljalo se na devetoj po redu Istinomer predizbornoj debati „Da se ne lažemo“ održanoj u utorak, 17. aprila u Kraljevu. Lokalni predstavnici političkih stranka predstavili su svoje dosadašnje partijske rezultate, ali i obećali šta će uraditi ako dođu na vlast.
Na debati su učestvovali gradonačelnik Ljubiša Simović iz Demokratske stranke, Jovan Nešović iz Ujedinjenih regiona Srbije, Nenad Nerić iz Srpske napredne stranke, Vito Dmitrović iz Srpske radikalne stranke i Vladimir Beočanin iz Liberalno demokratske partije.

Prvi čovek demokrata pokrenuo je temu partijskog zapošljavanja, priznajući dana to imuna nije ostala ni njegova stranka, ističući da svi snose veliku odgvornost za to i da to mora da se promeni. I ostali učesnici debate složili su se da se ta praksa odomaćila u Kraljevu, prebacujući jedni drugima ko je više svojih kadrova zaposlio u javnim preduzećima. Vlasti se spočitavalo da je bila u potpunosti nepripremljena kada je veliki zemljotres zadesio ovaj grad. Na te optužbe predstavnici vlasti odgovorili su tvrdnjama da je lokalna vlast u saradnji sa republičkom veoma brzo obezbedila sredstva u vrednosti od 3 milijarde dinara za pomoći građanima.

Mladi iz Kraljeva tražili su od gradonačelnika odgovor na pitanje zašto nije dozvolio otvaranje Kancelarije za mlade. „Ja ne mogu da zabranim otvaranje kancelarije. Oni su tražili lokaciju u centru grada, na šetalištu koja je već bila na konkursu a ja sam insistirao da se iskoristi potencijal Kulturnog centra u Ribnici. Oni su mi tada saopštili da im je to ispod časti“ odgovorio je još aktuelni prvi čovek Kraljeva. Građane je zanimalo koliko je URS zaposlio svojih kadrova u javnim preduzećema. Predstavnik Ujedinjenih regiona Srbije Jovan Nešović odgovorio je da je URS bio zadužen za tri preduzeća: Gradsku stambenu agenciju, toplanu i vrtić i da su ta preduzeća, zahvaljujući stručnosti njihovih kadrova, dobro poslovala o čemu govori činjenica da je toplana Kraljeva jedna od najboljih toplana u Srbiji prema podacima kfW banke.

Na kraju debate političari su obećali svojim sugrađanima šta će prvo uraditi ukoliko nakon 6. maja dođu na vlast. URS će završtiti privatizaciju Magnohroma, Autotransporta i fabrike Vagona, a obećali su i izgradnju dobre industrijske zone pored budućeg autoputa i posticajana sredstva za investitore koji zapošljavaju manje od 50 radnika. LDP je obećao transparentne javne nabavke i javnu potrošnju, nove investicije, departizaciju javnih preduzeća, a SRS vladavinu struke a ne politike. Prioritet demokrata biće otvaranje novih radnih mesta i privlačenje investicija dok će naprednjaci prvo izvršiti racionalizaiju javne uprave a akcenta će biti i na razvoju poljoprivrede i turističkih potencijala Kraljeva.