Koliko poslanici zaista menjaju predloge zakona?

Za prvih osam meseci rada u 2015. godini, poslanici Skupštine Srbije podneli su nešto manje od dve hiljade amandmana, a usvojeno je oko 20 odsto pokazala je analiza Inicijative „Otvoreni parlament“.  

Amandmane na zakone najviše su podnosili poslanici opozicije. U podnošenju najvećeg broja amandmana, samostalno ili u grupi sa drugim poslanicima, učestvovali su poslanici Nove stranke Vladimir Pavićević i Zoran Živković sa 1097 podnetih amandmana.  

Ta dva poslanika, inače, podnose veliki broj amandamana sadržine „briše se“, zbog čega ih vladajuća većina često optužuje za opstrukciju rada parlamenta. Međutim, Živković objašnjava da je to jedini način da se o nekom zakonskom predlogu kvalitetno raspravlja, jer se „skupštinske rasprave zakazuju preko noći, zbog čega poslanici nemaju dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu“ i dodaje da svojim amandmanima često ispravljaju pravopisne greške predlagača zakona.

Nekada zbog gramatičke ili pravopisne greške može doći do problema i rupa u samom sprovodjenju zakona. Sramota je za srpsku vladu što je nepismena. To nije samo stilska stvar i slepo držanje pravopisa i gramatike, nego suštinski govori o odnosu vlade Aleksandra Vučića prema parlamentu. Njega ne interesuje ni da li je zakon koji predlaže pismen, jer zna da će njegovi elektronski botovi glasati za bilo šta što on predloži”, kaže Živković za Istinomer.

Dodaje i da u najdemokratičnijim društvima opozicija jako malo može da utiče na promene zakona.  

Negde oko 1 odsto zakona se promeni kroz amandmane, i to ako vlast u jednom trenutku shvati svoju grešku i želi da je prizna, što se u Srbiji retko dešava

*
Zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije / Foto: Dragan Kujundžić
Pored Živkovića i Pavićevića aktivni su bili i poslanici Socijaldemokratske stranke Srbije. Oni su ujedno i poslanička grupa sa najviše usvojenih amandmana. Za razliku od Živkovića i Pavićevića šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić kaže da oni ne žele da dodatno vreme za raspravu dobijaju podnošenjem „tehničkih amandmana“. 

Naši predlozi se odnose na suštinska rešenja. U većinu zakonskih predloga pokušali smo da ugradimo obavezu vlade i nadležnog ministarstva da redovno izveštavaju o primeni i efektima određenog zakona. Nažalost, ni u jednom slučaju takav amandman nije prihvaćen.

Dodaje da najvećim uspehom svoje poslaničke grupe smatra usvajanje amandmana koji se odnosi na strateško partnerstvo kao oblik privatizacije. 

Amandman koji smo podneli na Predlog zakona o privatizaciji kojim smo predvideli da se ugovor o strateškom partnerstvu mora objaviti u roku od tri dana od dana zaključivanja na sajtovima Vlade i Agencije za privatizaciju, prihvaćen je i postao je sastavni deo zakona. Smatramo da je to bio veliki uspeh naročito kada se ima u vidu otpor objavljivanju ugovora sa Etihadom.

Za razliku od opozicionih poslanika, oni koji pripadaju vladajućoj koaliciji daleko slabije učestvuje u podnošenju amandmana. Istraživanje pokazuje da je prosečan poslanik vlasti učestvovao u predlaganju samo 3 amandmana. Tako, nijedan amandman nisu podneli ni visoki funkcioneri najjače parlamentarne stranke Aleksandar Martinović, Igor Bečić i Aleksandar Jovičić. 
Redakcija Istinomera kontaktirala je narodnog poslanika i zamenika šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje zašto od početka godine nije podneo nijedan amandaman.  
U prvih osam meseci od 250 poslanika njih 147 nije učestvovalo u podnošenju amandmana.