Kod stranke na časove za prijemni ispit

Pravni tim Istinomera smatra da je ovakva stranačka aktivnost nedozvoljena i nema veze sa političkim delovanjem.
Opštinski odbor SNS u Grockoj objavio je da u prostorijama stranke organizuje pripremnu nastavu osnovcima za upis u srednje škole. Kako se ističe u obaveštenju roditeljima, opštinski odbor SNS, na čijem je čelu Dragoljub Simonović, obezbedio je za sve osnovce besplatne pripremne časove iz srpskog jezika i matematike, koji će od 26. marta biti održavani vikendima sve do prijemnog ispita.  

*
Foto: Sajt SNS

Pravni tim Istinomera smatra da je ovakva aktivnost nedozvoljena i nema veze sa političkim delovanjem, ističući da su u članu 19 stav 1 Zakona o finansiranju političkih aktivnosti pobrojane aktivnosti na koje stranka moze trošiti sredstva u redovnom radu.  

*

“I u članu 23, stav 1 Zakona o finansiranju političkih aktivnosti navodi se da su troškovi izborne kampanje troškovi političke aktivnosti u toku izborne kampanje, a ne humanitarne. Potrebno je osvrnuti se i na član 2 Zakona o političkim strankama, kojim se definiše pojam stranke, koja se osniva zbog političkih ciljeva, ne navodi se humanitarna aktivnost”, mišljenje je Pravnog tima Istinomera.

Podsećamo, ovo nije prvi put da političke partije organizuju ovakav vid predizborne kampanje, o čemu je Istinomer već pisao.    

Određeni broj političkih subjekata i tokom ove izborne kampanje sprovodi aktivnosti koje se ne mogu okarakterisati kao političke, poput deljenja humanitarne pomoći socijalno ugroženim građanima, organizovanja besplatnih lekarskih pregleda, časova za maturante, odlazaka na izlete i fudbalske utakmice, saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije.
Tanjug, 8. 4. 2016. godine
Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, sredstva iz javnih i privatnih izvora koja politički subjekti koriste za finansiranje troškova izborne kampanje, mogu da se koriste samo za političke aktivnosti. Agencija će u svim situacijama koje ukazuju na to da se ova sredstva nenamenski troše, na osnovu odgovarajućih dokaza inicirati pokretanje postupaka pred nadležnim sudom, navodi se u saopštenju.