Ko nadzire medije u predizbornoj kampanji?

Zakon o izboru narodnih poslanika: "Građani imaju pravo da preko sredstava javnog obaveštavanja budu obavešteni o izbornim programima i aktivnostima podnosilaca izbornih lista."

Istinomer organizuje tribinu „Ko nadzire medije u predizbornoj kampanji?“ koja će se održati u petak 10. marta u 11 časova, u Medija centru Beograd (Terazije 3, Mala sala).

Prema članu 5 Zakona o izboru narodnih poslanika „Građani imaju pravo da preko sredstava javnog obaveštavanja budu obavešteni o izbornim programima i aktivnostima podnosilaca izbornih lista. Sredstva javnog obaveštavanja dužna su da obezbede ravnopravnost u obaveštavanju o svim podnosiocima izbornih lista i kandidatima sa tih lista.“
Prema izjavi za medije predstavnika Regulatornog tela za elektronske medije (REM), jedinog tela zaduženog da kontroliše rad medija (član 24 Zakona o elektronskim medijima), ova institucija neće raditi monitoring medijskog sadržaja tokom kampanje za predsedničke izbore, već će nadzor vršiti po prijavama građana o uočenim nepravilnostima.
Ko će u novonastaloj situaciji sprečiti zloupotrebe medijskog prostora i da li ovakva odluka REM-a baca senku na fer i poštene predsedničke izbore?
Govornici su:

– Predstavnik REM, (čeka se potvrda)
– Gordana Suša, bivša članica Saveta REM
– Tamara Skrozza, članica Saveta za štampu
– Maja Divac, novinarka produkcijske grupe Mreža
– Ilir Gaši, izvršni direktor fondacije Slavko Ćuruvija
– Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima CRTA posmatračke misije Građani na straži
Moderatorka Ivana Pavlović, novinarka Istinomera. 
Naslovna fotografija: FoNet