Kako se menjala vlast u Subotici

Posle lokalnih izbora 2012. godine u Subotici, još jednom dugogodišnjem "utvrđenju" demokrata, formirana je široka koalicija. Na vlasti su bili gotovo svi sem naprednjaka, ali je to potrajalo samo godinu dana.
Vlast u Subotici u julu 2012. formirali su DS i SVM i još 11 stranaka (DSHV, SDPS, LSV, LDP, SPO, DSS, SPS, PUPS, JS, Savez bačkih Bunjevaca i Bunjavačka stranka). U opoziciji su ostali naprednjaci, radikali, DSVM i Pokret mađarske nade.
*
Subotica / Foto: www.subotica.rs

Ova široka vladajuća koalicija imala je 55 odbornika od ukupno 67, a koalicioni partneri su usaglasili ciljeve za predstojeće četiri godine u deklaraciji pod nazivom “Subotica – grad sigurne budućnosti”. Za gradonačelnika je izabran predstavnik DS-a Modest Dulić, brat Olivera Dulića.
Međutim, odmah su počele spekulacije o premeni vlasti. Dulić je negirao mogućnost da Suboticu zadesi sudbina mnogih drugih mesta u Srbiji, gde je vlast prekomponovana ne bi li oslikavala odnos snaga na republičkom nivou.
Tvrdio je tada da “koalicija nikada nije bila stabilnija”, da je rezultat najšireg dogovora i da je dobro što više od 80 odsto građana Subotice ima svoje predstavnike u vlasti.
Ta nikad stabilnija koalicija održala se nekih godinu dana, kada se u novembru 2013. prekida dugogodišnja saradnja DS i SVM. Umesto demokrata na vlast dolaze naprednjaci, a Dulića na mestu gradonačelnika menja Jene Maglai iz SVM.
Novi prvi čovek Subotice izjavio je da je takvom koalicijom stvorena nova konekcija sa republikom, jer “Subotica ne može sebi dati toliki luksuz da bude opozicioni grad”.
Naprednjaci su samo zamenili demokrate, a sve stranke koje su bile deo široke koalicije formirane na leto 2012. nastavile su da učestvuju u vlasti.
Osim toga, u protekle četiri godine u Subotici dogodile su se ogromne promene – skupština je promenila četiri predsednika, neke odborničke grupe su nestale (DSS i radikali koji su prešli u SNS), a pojavile su se nove (Pokret socijalista).
Iako je Savez vojvođanskih Mađara sve vreme na vlasti, od prvobitnih 16 odbornika u skupštini grada ova stranka ima samo sedam, jer je njih devet prešlo u novoosnovani Mađarski pokret.

Ako se izuzme Pokret socijalista, koji nije ni postojao nakon izbora, a sada ima šest članova, najviše je porastao SNS, koji je duplirao broj odbornika – od osam na 16.
Brojni zanimljivi primeri, koji pokazuju da je od 2012. do danas više od polovine odbornika u Subotici promenilo stranku ili odborničku grupu odlično su opisani u tekstu “Većina odbornika napustila liste sa kojih su izabrani u Skupštinu grada”.
Inače, gotovo sve opštine i gradovi kriju slične ili još zanimljivije primere, koji pokazuju da ideologija na lokalu i nije toliko važna i da nema nemogućih kombinacija i ishoda.
U Sečnju se pokazalo da ubedljiva izborna pobeda nije prepreka za prelazak u pobednički tabor na republičkom nivou. Naime, Demokratska stranka je 2012. godine sama pobedila u Sečnju osvojivši 13 od ukupno 25 mandata. Vlast su formirali zajedno sa jednim odbornikom LSV uz podršku jednog naprednjaka. A onda su svi odbornici DS prešli u SNS, pa tako danas većinu ima ova stranka sa ukupno 18 odbornika (od 25).
*