Kafa na vrhu korupcije

Uprkos najavljenom rušenju, nelegalno izgrađeni ugostiteljski objekat na najvišoj tački Kopaonika neometano radi. Nevladina organizacija Crta upozorila je insititucije da se na Kopaoniku nalazi “vrh korupcije”.

U iščekvanju da se dogodi “naredni period”,  za kada je predviđeno rušenje nelegalno sagrađenog objekta na vrhu nacionalnog parka Kopaonik, kako je to početkom avgusta obećala ministarka Zorana Mihajalović, vlasnici kafane “Vrh 2017” i u letnjoj sezoni rade “puno” radno vreme. Malobrojni  turisti, koji uživaju u planinskom turizmu, mogu da predahnu na Pančićevom vrhu uz domaću kafu. Istini za volju poručeno piće, umesto u montažnom ugostiteljskom  objektu, služi se u nečemu što više podseća na betonsku tvrđavu.

*
Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

U takvoj atmosferi, aktivisti nevladine organizacije Crta, kojoj je u fokusu i odgovornost insititucija, pozvali su na poštovanje zakona. U ovom slučaju reč je dvostrukoj odgovornosti institucija. Naime, ne samo da je objekat izgrađen mimo propisa, već su insititucije zakazale i u trenutku kada je taj objekat trebalo da bude uklonjen. 
Oko 30 aktivista i aktivistkinja Crte rasporedjeni u vrstu ispred objekta su podigli 12 velikih četvrtastih hartija gde je na svakoj od njih bilo ispisano jedno slovo slogana “Vrh korupcije”.
Kako je za Istinomer izjavila direktorka Crte Vukosava Crnjanski “ponašanje institucija sistema u slučaju Kopaonik je skandalozno i nedopustivo”.
“Država koja pledira da uđe u Evropsku uniju, za koju bi poglavlje 23( vladavina prava) trebalo da bude prioritet, ovim daje izuzezno loš primer ne samo Evropi, već i sopstvenim građanima i građankama”, konstatovala je Crnjanski. 
Objasnila je da su Crtini “građani na straži” prisutni ne samo u izbornim već i u “procesima gde institucije sistema ne poštuju sopstvene obaveze”.
*
Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

Reporteri Istinomera pokušali su da od osoblja kafane “Vrh 2017” koje su zatekli u subotu saznaju da li išta znaju o budućnosti objekta u kom rade. Konobari, međutim nisu želeli da odgovore na novinarska pitanja i samo su bez reči odmahivali glavom.  

Podsetimo, javnost je o nelegalnom objektu na vrhu nacionalnog parka Kopaonik saznala u jesen 2017. godine kada je istaživački tim Birna otkrio da se po noći i pod reflektorima, zida zdanje za koje ne postoji odgovarajuća građevinska dozvola. 
Početkom avgusta ove godine zakazano rušenje ovog objekta nije sprovedeno jer nije obezbeđena asistencija policije.
Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović