Neznanje glavni neprijatelj vladavine prava

“Jedino zajedničkim dijalogom koji će nam pomoći pri definisanju želja i pravca u kome želimo da napredujemo, možemo dostići vladavinu prava u kojoj će se prava građana poštovati, a zakoni sprovoditi“, zaključeno je na panelu “Rasprava o vladavini (bez) prava“ koju su organizovale Crta i Politikon Mreža.

Neznanje na svim nivoima glavni je neprijatelj vladavine prava, čemu doprinosi i razočaranost građana i građanki, jer sve što im je bilo obećano prethodnih godina, nije ispunjeno, rečeno je na panel diskusiji o vladavini prava.

“Mi zapravo nikada nismo živeli u demokratskom društvu i ne znamo ni kako to izgleda. Neophodno je zajedničko razumevanje o ulozi svih nas u jednom demokratskom društvu, kako bismo internim dijalogom shvatili šta želimo i kuda idemo“, istakla je Vukosava Crnjanski, direktorka Crte.

 

Vukosava Crnjanski, direktorka Crte /Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Jovana Marović, izvršna direktorka Politikon Mreže iz Podgorice, rekla je da građani ne veruju u institucije vlasti, te samim tim ne podnose prigovor na njihov rad.

Ona veruje da među građanima već dugi niz godina postoji apatija, i da nijedan vid otpora nije učinkovit, te ne čudi što i pored visokog stepena korupcije građani smatraju da je “normalno dati mito”.

Da živimo u zarobljenoj državi, smatra Gazela Pudar Draško, naučna saradnica sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Trenutna situacija, kako kaže, odgovara onima koji su na poziciji moći.

„Naša društva su prošla period tranzcije, tj.još uvek su na nekom nivou tranzicije i trenutno se nalazimo u specifičnom periodu. Sa vladavinom prava dolazi i dostojanstvo, koje trenutno ne posedujemo. Mi nismo stekli kulturu poštovanja procedura i zbog toga je nemoguće uspostaviti vladavinu prava. Nama nedostaje političke hrabrosti da bi se promene desile i napravili određeni rezovi“, rekla je Draško i dodala da su zapravo aktivni građani ti koji su pokretači promena.

 

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Sa problemima na demokratskom putu suočavaju se sve države u regionu, istakao je Ivan Stefanovski, ekspert za izbore. Kako je rekao, mi “nemamo kanale putem kojih bismo ostvarivali svoja prava”.

“Sve vreme pričamo o promenama, a da bi nastale promene neophodno nam je znanje, odnosno šira slika trenutnog stanja, kao i dosta finansijskih sredstava“, zaključio je Stefanovski.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović