Izmeri istinu na Istinomeru

Uličnim perfomansom „Ocenimo političare“ Udruženje građana LiNet predstavilo je projekat Istinomer.

Reč je o web sajtu koji je nastao kao građanski aktivistički poduhvat na kojem se citiraju, analiziraju, ocenjuju i kometrarišu važne izjave političara i javnih ličnosti. Izjave se ocenjuju po kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjenih obećanja.

Građani su tokom performansa ispred „Ruskog cara“ ocenjivali političare tako što su na improvizovanim skalama lepili njihove slike u odnosu na to koliko su (ne)dosledni, koliko (ne) ispunjavaju obećanja, ko govori istinu, a ko zaboravlja šta je najavio.

Urednik Istinomera Zvonko Ninkov objasnio je da je sajt pokrenut jer se u političkom zivotu Srbije često čuju neargumetovane izjave, a odgovornost za javno izgovorenu reč skoro da ne postoji.

Političari svakodnevno građanima obećavaju – od toga da će se asfaltirati neki put do toga da ćemo do kraja 2009. podneti kandidaturu za EU, a kasnije ‘zaborave’ na šta su se obavezali. Zadatak „Istinomera“ je da zajedno sa svojim čitaocima izabrane predstavnike svakodnevno podseća na odgovornost za javno izgovorenu reč. Cilj nam je, takođe, da promovišemo pozitivne primere odgovornosti.

Član Savetodavnog odbora Velimir Ćurgus Kazimir napomenuo je da je Istinomer nešto potpuno novo u Srbiji i da je nastao na osnovu iskustva iz kampanje za predsednika SAD.

Posetioci Istinomera, pored analiza i ocena, na sajtu mogu da prate i poznati nedeljni pregled Ljubomira Živkova – Retrovizor II.

Istinomer uređuje tim novinara, političkih analitičara i drugih stručnjaka. U stvaranju sajta učestvuju i čitaoci, šaljući komentare, predloge i inicijative. Rad uređivačkog tima Istinomera usmerava i pomaže Savetodavni odbor sastavljen od istaknutih vanstranačkih stručnjaka za javnu komunikaciju, političke i druge društvene nauke.