Izlaznost do 19h 49.9 odsto

Do 19 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 49,9 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Statistička greška je iznosila +/- 1 posto. U poređenjem sa prošlogodišnjim parlamentarnim izborima to je za 3,2 odsto manja izlaznost.
Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka,  javljaju da je do 19 časova proces glasanja prošao bez većih problema koji mogu da utiču na regularnost izbora.
 
U odnosu na presek od 16 časova zabeležen je blagi rast nepravilnosti na biračkim mestima od jedan odsto i sada iznosi tri procenta. Ovaj procenat nepravilnosti i dalje se ne može smatrati trendom, već je reč o izolovanim slučajevima koji ne mogu uticati na regularnost procesa. Te nepravilnosti se odnose na glasanje bez ličnih isprava, neproveravanje ličnih dokumenata građana prilikom glasanja, kao i na vođenje paralelnog spiska sa ličnim podacima građana. Kampanja u prostoru manje od 50 metara u poslednjem preseku nije zabeležena.
 
Zabeležen je jedan slučaj fizičkog nasilja na biračkom mestu 16 u Leskovcu kada je aktivista jedne stranke napao predsednika biračkog odbora i naneo mu lakše povrede. Na lice mesta su došli policija i hitna pomoć. Na biračkom mestu 67 u Pančevu, takođe, je intervenisala policija zbog okupljanja ekstremističke grupa ispred biračkog mesta.
 
U Zaječaru, Alibunaru i Knjaževcu su vanredno otvorene policijske stanice radi izdavanja potvrda da je proces vađenja nove lične karte u toku. Građani koji imaju isteklu ličnu kartu mogu da glasaju samo uz potvrdu iz MUP-a da je proces izdavanje lične karte u toku. Mobilni tim naše posmatračke misije potvrdio je da je Alibunaru 50 osoba organizovano odvedeno na zamenu ličnih karata.
Naredni presek CRTA posmatračke misije „Građani na straži“  planiran je oko 22h.