Izbore u Lučanima obeležile nepravilnosti i pritisci, apsolutnu većinu osvojila lista SNS

Kvalitet izbornog procesa u Lučanima bio je veoma loš, dok atmosfera izbornog dana nije bila u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore, jer su zabeleženi pritisci na birače, posmatrače, i članove biračkih odbora, ocenila je Crta posmatračka misija.
Na lokalnim izborima u Lučanima glasalo je ukupno 11.738 birača, odnosno 71 % građana upisanih u birački spisak, što je rekordna izlaznost na lokalnim izborima u ovoj opštini od 2004. godine. 
*
Foto: Ukupna izlaznost na lokalne izbore u Lučanima/Crta

Lista Aleksandar Vučić – Zato što volimo Lučane i Dragačevo je osvojila 66,9 odsto glasova odnosno 27 mandata,  zatim sledi koalicija Savez  za Srbiju – Savez za Dragačevo – Milan Radičević sa 9,7 odsto ili 4 mandata,  Grupa građana „Jedan tim“ – Ivica Vukićević sa 7 odsto glasova što će im doneti 2 mandata i  Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS) – Bolja Srbija (BS) sa 5,7 % odnosno 2 mandata. 

 
Cenzus nisu prešle liste Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS),  Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma, Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka i Milan Krkobabić – Partija ujedinjenih penzionera Srbije.
*
Foto: Rezultati na lokalnim izborima u Lučanima/Crta

Iz Crte poručuju da kada je reč o kvalitetu procesa glasanja tokom izbornog dana, veće nepravilnosti zabeležene su na 12 od ukupno 43 biračka mesta. 

„U pitanju su nepravilnosti kao što su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih evidencija glasača na biračkim mestima“ saopštila je ta posmatračka misija. 
Na još 11 biračkih mesta primećene su manje nepravilnosti, kao što su nepravilno uređena biračka mesta, promotivni materijali izbornih lista u krugu manjem od 50 metara i upotreba mobilnih telefona na biračkim mestima.
“U okolnostima gde se na lokalnim izborima vodi funkcionerska kampanja, vrše pritisci na birače i beleže brojne nepravilnosti, nije omogućeno izražavanje slobodne volje građana ”, izjavio je šef Crta posmatračke misije Raša Nedeljkov.
Mobilni timovi Crta posmatračke misije, koji su pratili atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, u toku dana su primetili više od 200 automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica. 
„Vozila su kružila po Dragačevu, zadržavala se u blizini skoro svih biračkih mesta a neidentifikovane osobe iz vozila komunicirale su sa biračima i članovima biračkih odbora“, navode iz Crte. 
Takođe, zabeleženi su pritisci na Crtine posmatrače. 
Kako su saopštili iz te posmatračke misije, prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu Crte isečene su gume na automobilu i nepoznata lica sprečila su akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu. 
„Izdvajamo i slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače, dok su na dva biračka mesta posmatrači Crte bili izloženi verbalnim napadima od strane članova biračkih odbora“. 
Da podsetimo, CRTA posmatračka misija je pratila predizbornu kampanju u sve četiri opštine – Lučanima, Kuli, Kladovu i Doljevcu. Izborna atmosfera je bila obeležena intenzivnom funkcionerskom kampanjom, koju je pratila i zloupotreba javnih resursa. Kandidovane liste se građanima nisu obraćale kroz konkretne programe i poruke. 
Umesto nuđenja programa od strane lokalnih izbornih lista, republički funkcioneri vodili su intenzivnu lokalnu kampanju, dok je opozicija svoje poruke svodila samo na napade na vladajuće stranke.
Izbori u Lučanima: Izlaznost do 19 časova 67 odsto 
Do 19 časova na lokalnim izborima u Lučanima glasalo je ukupno 11.156  birača, odnosno  67,7 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je posmatračka misija CRTA.
Današnja izlaznost do 19 časova je premašila ukupnu izlaznost koja je u Lučanima zabeležena od 2004. godine na lokalnim izborima.
*
Foto: Izlaznost na izborima u Lučanima do 19 časova/Crta

Do 16 časova glasalo 52 odsto građana  
Prema podacima posmatračke misije Crta, na lokalne izbore u Lučanima do 16 časova izašlo je nešto više od polovine birača.
Iz Crte saopštavaju da je svoju građansku dužnost do 16 časova obavilo 8.702 birača, što čini 52,8 odsto građana koji imaju pravo glasa u lučanskoj opštini. 
Podsećamo, na lokalnim izborima u Lučanima na biračkom spisku evidentirano je ukupno 16.483 birača.

Do 13 časova na izbore je izašlo 35 odsto građana
Prema podacima posmatračke misije Crta, na lokalne izbore u Lučanima do 13 časova izašlo je 5.784 birača, što je 35 odsto od ukupnog broja glasača upisanih u birački spisak. Zabeleženi su i pritisci na članove Crtine posmatračke misije.
Iz Crte ističu da su veće nepravilnosti zabeležene na 11 od ukupno 43 biračka mesta. Među zabeleženim neregularnostima izdvajaju se glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spisksova.
*
Foto: Izbori u Lučanima izlaznost do 13 časova/Crta

“Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače“, saopštili su iz Crte.

Mobilni timovi Crta posmatračke misije, koji prate atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, su tokom prepodneva primetili veliki broj automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica.
 
Iz te posmatračke misije ističu da vozila kruže po Dragačevu, zadržavaju se u blizini skoro svih biračkih mesta i neidentifikovane osobe iz vozila komuniciraju sa članovima biračkih odbora.
 
Zabeleženi su i pritisci na Crtine posmatrače. Prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu Crte isečene su gume na automobilu i nepoznata lica sprečila su akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu.
Crta poziva sve aktere na odgovorno ponašanje i poštovanje izbornog procesa kako bi se smanjile tenzije i obezbedila regularnost izbornog procesa.
Do 10 časova glasalo 12 odsto građana
Početak glasanja protiče uglavnom u skladu sa propisanim procedurama, saopštila je posmatračka misija CRTA. Ipak, na nekoliko biračkih mesta zabeležene su nepravilnosti.
“Vreća sa izbornim materijalom nije bila zatvorena prilikom prijema na jednom biračkom mestu. Na četiri biračka mesta kontrolni list nije bio ubačen u praznu kutiju prilikom glasanja prvog birača, dok na otvaranju četiri biračka mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora“, saopštavaju iz Crte.
Na biračkom mestu Kotraža zabeležene su veće tenzije pa je intervenisala i policija.
Crtini posmatrači su utvrdili manje izborne nepravilnosti na tri biračka mesta, koja nisu bila pripremljena u skladu sa propisanim procedurama.
Pravo glasa na lokalnim izborima u Lučanima ima ukupno 16.483 građana, na izborima učestvuje 8 izbornih lista. Do 10 časova na glasanje je izašlo ukupno 2.049 što je 12.4% od ukupnog broja birača.
*
Foto: Izlaznost na izborima u Lučanima do 10 časova/Crta

Na sva 43 biračka mesta Crtinim posmatračima je dozvoljen pristup i posmatranje izbornog dana.

Biračka mesta otvorena su uglavnom na vreme. Kašnjenje do pola sata zabeleženo je na pet biračkih mesta. Tek svako peto biračko mesto u Lučanima je dostupno za osobe sa invaliditetom.
Lokalni izbori se danas, pored Lučana gde CRTA posmatračka misija ima raspoređene posmatrače na biračkim mestima, održavaju i u Kladovu, Kuli i Doljevcu.