Izaći ću ti na TV duel kad dođeš na vlast

Premijer Vučić dok je bio u opoziciji insistirao je na TV duelima, da bi nakon dolaska na vlast 2012. promenio pristup i sada se odlučuje za nastupe u emisijama kada mu pitanja postavljaju novinari, analitičari i(li) estradne zvezde.
“Naći ću načina da ne izbegnem tako nešto”, izjavio je lider Srpske napredne stranke i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na pitanje da li će se tokom ove predizborne kampanje pred kamerama suočiti sa liderima opozicionih stranaka.  
   

*
Aleksandar Vučić, Nataša Kandić, Dejan Anastasijević / Foto: Youtube Printscreen/B92

B92, 4. 4. 2016. godine
“Nemam problem sa tim, samo ne znam koga da izaberem ako idem protiv šestorice, to je šest puta više vremena za protivnike vlade, ne znam koga da izaberem ili da idem protiv svih. Naći ću načina da ne izbegnem tako nešto, svakom je jasno da se ne plašim, nemam šarm i harizmu kao oni, ali imam ozbiljne argumente, plan i program za budućnost. Mislim da je neko organizovao nešto slično i da će se do kraja kampanje nešto desiti“, kazao je Vučić.

Ipak, Vučić je dok je bio u opoziciji insistirao na TV duelima sa funkcionerima vladajućih stranaka, da bi nakon dolaska na vlast 2012. promenio pristup i sada se odlučuje za nastupe u emisijama kada su preko puta njega, uglavnom, novinari, analitičari, predstavnici civilnog sektora i(li) estradne zvezde.  

Kao opozicioni kandidat za gradonačelnika Beograda Vučić je uporno tražio od tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa da izađu na TV duel.
RTS, 25. 2. 2012. godine
“Vučić je na pitanje da li očekuje televizijsku debatu sa gradonačelnikom Beograda rekao da je “spreman i da sanja taj duel, ali da je siguran da ga nikada neće organizovati nijedna televizija.”

Đilas je kategorično odbacivao takvu mogućnost.

*
Dragan Đilas / Foto: Fonet

Tanjug, 18. 4. 2012. godine
„Neću da idem na duel sa Vučićem, jer nemamo o čemu da pričamo. Pričali bismo o tome šta sam ja uradio i o tome kako bi on to uradio, iako nikada ništa nije uradio. Nije u redu da lažete ljude i govorite neke stvari koje su netačne, jer to može da ima posledice po bezbednost, pre svega moje dece i porodice“, rekao je Đilas.

Ali, situacija se ubrzo iz korena promenila, pa je Đilas bio taj koji traži duel, a Vučić postavlja uslove.  
Kurir, 7.10.2013. godine
„Iako sam trenutno veoma zauzet, spreman sam da se odazovem pozivu gospodina Đilasa. Samo tražim da to bude duel sa svom trojicom lidera opozicije, dakle sa Đilasom, ali i Jovanovićem i Koštunicom. Neka sva trojica sednu preko puta mene i kažu šta zameraju novoj vladi, a ja im obećavam da ću odgovoriti na sva njihova pitanja“, rekao je Vučić.

U kampanji za parlamentarne izbore 2014. Đilas je ponovo zvao Vučića na televizijsku razmenu stavova.  
Konvencija DS u Leskovcu, 21. 2. 2014. godine
„Daj Vučiću, bre, dođi u neku emisiju i razgovaraj sa nama. Nemoj da sediš na Pinku i na RTS-u, gde sam sebi postavljaš pitanja.“

Do televizijskog duela Vučića i Đilasa nije došlo, kao ni onog između nekadašnjih najbližih saradnika Vučića i Šešelja, nakon što se lider radikala vratio iz Haga u novembru 2014. 
https://youtube.com/watch?v=b8IGOoFzlSM+%22+frameborder%3D%220%22+allowfullscreen%3D%22%22%3E%3C

A prvi zvanični predizborni duel imali su predsednički kandidati Vojislav Šešelj i Zoran Lilić 1997. godine, a pravila emisije, organizovane na RTS-u, bila su takva da su učesnici „dijaloga“ odgovorali na pitanja voditelja, gotovo bez ikakve međusobne komunikacije. Nakon Petog oktobra nizali su se TV dueli između predsedničkih kandidata, najpre Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa.

Politika, 12. 3. 2012. godine
“Razgovor sa kandidatima vođen je u Medija centru, zato što Koštunica nije hteo da ide na B92, a Labus na RTS, ali su obojica pristali na Medija centar. „Nismo imali ni studio ni kamere, ali smo se snašli. Sučeljavanje su prenosile mnoge TV stanice, tako da je na televiziji bilo samo to i ništa drugo, pa je gledanost bila velika. Posle trodnevnog natezanja, sve je ispalo dobro. Koštunica je sedeo zavaljen u fotelji, a Labus sa rukama na stolu. Koštunica je bio prijatniji. Razgovoru je prisustvovalo i dvadesetak novinara koji su imali pravo da postave po jedno pitanje.”

*
Debata predsedničkih kandidata Tadića i Nikolića 2012. godine / Foto:Youtube Printscreen

Usledili su dueli predsedničkih kandidata Tadića i Nikolića (čak tri puta), ali nijedan predsednik Vlade Srbije nije do sada tokom svog mandata, ali niti u predizbornoj kampanji, javno diskutovao sa pretendentima na tu funkciju.