Istinomer – prvih godinu dana

Na osnovu Istinomerovog jednogodišnjeg analiziranja i ocenjivanja srpske političke scene kroz praćenje svih relevantnih medija i aktuelnih tema, rezultati pokazuju da je od svih izgovorenih obećanja samo četvrtina ispunjena i da, u proseku, od četiri izgovorene tvrdnje tri nisu istinite.

Indeks ocenjenih izjava

Jedna od početnih ideja Istinomera bila je promovisanje pozitivnih primera, političara koji su svesni težine javno izgovorene reči i koji odgovorno nastupaju pred građanima. Zbog toga ćemo izdvojiti one koji su se, na osnovu naših istraživanja, pokazali kao najbliži tom idealnom profilu.

Akter koji se izdvojio na vrhu Istinomerovog indeksa i koji među izjavama koje smo mi ocenjivali ima više ispunjenih nego neispunjenih obećanja je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. On ima još nekoliko izjava koje su dobile ocenu „radi se na tome“ tj. koje takođe imaju šanse da postanu ispunjena obećanja. Naravno, i gradonačelnik ima neispunjenih obećanja.

Uz gradonačelnika nalazi se ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je, takođe na osnovu izjava koje su ocenjene na našem sajtu, pokazao da vodi računa o tome šta poručuje građanima.

Na osnovu izjava koje smo do sada sakupili i ocenili republička izvršna vlast (Vlada i predsednik) zajedno imaju:

– 103 neispunjena obećanja, 36 ispunjenih;

– 31 nedoslednost i 23 doslednosti;

– 35 neistina, a11 istina.

Što se tiče opozicije, nje ima nešto manje na Istinomeru. Razlog je jednostavan – opozicija ima lagodnu ulogu da kritikuje vlast i njene poteze, a takve se izjave ne mogu ocenjivati. Ista je situacija i sa njihovim obećanjima „šta bi bilo kada bi oni došli na vlast…“.

Ono što je primetno, ali ne i iznenađujuće, jeste da predizborne periode obeleži prava lavina obećanjaizgovorenih tokom kampanja. Većina političkih aktera tada ne pazi šta govori, daje nerealna obećanja, skloni su nipodaštavanju svojih protivnika i veličanju sopstvenog značaja, isključivi su i negiraju mogućnost saradnje sa određenim političkim opcijama, a nakon izbora sklapaju dogovore upravo sa onima koji „nisu dolazili u obzir“.

U proteklih godinu dana analizirali smo oko 150 političara i drugih javnih ličnosti, ocenili blizu 700 izjava, a sajt je imao skoro 700.000 poseta.

U narednom periodu trudićemo se da budemo još bolji i zato vas pozivamo da nam predlažete izjave koje želite da ocenimo, da zajednički vršimo pritisak na javne funkcionere i druge javne ličnosti da odgovornije komuniciraju sa svima nama.

Da se ne lažemo!

Vaš Istinomer