Istinomer ocenjuje sto dana Vlade

Nema sumnje da je 100 dana nedovoljno vremena da bi nova Vlada postigla sve ono što su članovi koalicije koji je čine obećavali u predizbornoj kampanju. Ipak, običaj je da je proveri šta je u tom simboličnom periodu urađeno. Analiza Istinomera pokazuje da je Vlada Srbije u najviše oblasti zaslužila ocenu „radi se na tome“. Za pojedina obećanja već sada može da dobije ocenu „neispunjeno“, a samo u retkim „ispunjeno“.

Borba protiv korupcije – Primetno je da je započeta dugo najavljivana borba protiv korupcije, a potpredsednik Aleksandar Vučić naglašava da bi opipljivi rezultati mogli da budu viđeni već u martu naredne godine. Za sada je nekoliko slučajeva „otvoreno“ (privatizacija Politike i Večernjih novosti, mahinacije u Agrobanci, slučaj postavljanja optičkih kablova firme „Nuba“ bez tendera, preispitivanje privatizacije Sartida…), ali su istrage i dalje u toku, tako da se na konačne rezultate još čeka. Najava preispitivanja kako je firma Delreal Miroslava Miškovića došla do zemljišta u Beogradu bez naknade, zaličila je kao da će aktuelna vlast da započne sa propitivanjem poslovanja najvećih srpskih tajkuna. Ipak, još smo daleko od bilo kog pokazatelja da će biti tako. (radi se na tome)

Kosovo – Nakon što je prethodna Vlada prekinula pregovore o rešavanju pitanja Kosova, nova je ponovo otpočela dijalog sa albanskim liderima. Srpsku stranu predvodi sam premijer što govori da je Vlada ozbiljno ušla u taj proces i da je rešena da više ne odlaže problem. Izjave o budućem statusu se s vremena na vreme razlikuju (čas se pominje autonomija, čas podela) i nije sasvim jasno kakvom konkretnom cilju se teži, ali to može da se pripiše tome da platforma za razgovore Beograda i Prištine još nije potpuno usaglašena. Podrška nastavku dijaloga, koja je stigla iz SAD i EU u vidu Hilari Klinton i Ketrin Ešton, svakako je potvrda da Vlada radi dobar posao. (radi se na tome)

Departizacija – Gromoglasna prediborna obećanja o departizaciji i profesionalizaciji u upravljanju u javnim preduzećima, razvejana su već posle nekoliko prvih imenovanja. Iako je većina stranaka vladajuće koalicije pre izbora potpisala da neće biti stranačkog zapošljavanja, ispostavilo se da se ni sadašnja postava izvršne vlasti nema volje da do kraja raskrsti sa dosadašnjom praksom. Ima primera da su stručanjaci bez partijske knjižice postavljeni na čelo velikih državnih preduzeća (Telekom), ali postavljanje Milana Krkobabića na čelo Pošte Srbije ili Milorada Grčića na mesto direktora Kolubare (neispunjeno)

Ukidanje državnih agencija – Poput departizacije, slično se dogodilo i sa najavom ukidanja suvišnih Vladinih agencija. U kampanji se pričalo o gašenju stotinak državnih institucija, da bi posle izbora Vlada nastupila s planom za ukidanje 30 agencija. To je zatim svedeno na 22, a onda na samo sedam, koje – još nisu ugašene. (neispunjeno)

EU integracije – I pored skepse da li će novoj vlasti evropske integracije biti prioritet i kako će je Brisel biti prihvatiti, čini se da na tom poslu postoji kontinuitet sa prethodnom Vladom. Prvi potpredsednik Vlade Srbije naveo da najkasnije do juna, a moguće je i u martu naredne godine očekuje datum za otpočinjanje pregovora sa EU, ne isključujući mogućnost da i u decembru Srbija dobije uslovni datum. Problem sa azilantima i skidanjem Srbije sa bele šengenske liste je prebrođen, ali će izvršna vlast morati u toj sferi da da još konkretnije rezultate. (radi se na tome)

Parafiskalni nameti – Ukinuto je 138 parafiskalnih nameta i taksi i usvojene su izmene 12 zakona u okviru antikriznog paketa. Olakšano je poslovanje zanatlijama (između ostalog firmarina i šumarina), registracija automobila je jeftinija. (ispunjeno)

Smanjenje budžetskog deficita – Prvobitno je bilo saopšteno da je planirani deficit za 2013. godinu bude 3,6 odsto vrednosti BDP. Kasnije je ministar finansija da je moguće da budžetski deficit „može biti i nešto veći od planiranog“. Ipak, to je gotovo prepolovljena vrednost u odnosu na ranije, primetno je na osnovu raspodele u okviru budžeta da se Vlada odlučila za opštu štednju, a cilj je obaranja deficita na svega jedan odsto u 2015. godini i značajno smanjivanje javnog duga. U ovom odeljku treba pomenuti i da je Vlada rešila da popuni državnu kasu povećanjem poreza na dodatu vrednost na 20 odsto, kao i višim akcizama, što je dovelo do skoka cena gotovo svih životnih namirnica i drugih potrepština i usluga. Prema najavi ministra Dinkića i porez na dobit će od 1. januara 2013. biće povećan sa 10 na 15 odsto. (radi se na tome)

Poljoprivreda – Privredna oblast o kojoj se najviše govorilo u kampanji bila je bez sumnje poljoprivreda. Vlada je za sada usvojila pet Uredbi, koje imaju za cilj podizanje ratarske i stočarske proizvodnje; osnovano je posebno telo koje treba da pripremi strategiju poljoprivrede u narednih 25 godina, a ministarstvo je predložilo Nacrt zakona o podsticajima poljoprivredi. Rezultati se još čekaju. (radi se na tome)