Istinomer – most između građana i političara

Prvi okrugli sto pod nazivom „Istinomer – Da se ne lažemo“, održan je 26. novembra u Leskovcu. Gosti debate bili su gradonačelnik Slobodan Kocić (DS), savetnik u Direkciji grada za urbanizam i izgradnju Slaviša Zlatanović iz URS i funkcioner SNS-a Aleksandar Jovanović. Osim političara u debati su učestvovali i urednik Istinomera Zvonko Ninkov, glavna i odgovorna urednica TV Leskovac Nataša Đorđević i Ivan Grujić iz NVO „Edukativni centar“.

Političari su imali prilike da se, u direktnom kontaktu sa građanima, osvrnu i na svoje izjave koje su ocenjivane na našem sajtu, da navedu razloge za neispunjavanje nekih od obećanja, ali i da govore o načinima na koje komuniciraju sa građanima.

„Moj problem je što sve što kažem, kažem onako kako bih ja uradio, ne vodeći pri tom mnogo računa o objektivnim okolnostima“, rekao je gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić. „Sve što sam obećao građanima ispuniću, a ispunio bih i do sada da nije bilo opstrukcija unutar koalicije, ali i unutar moje partije, i to i na lokalnom i na republičkom nivou. Zarad dobrobiti građana Leskovca, a na svoju štetu, morao sam da ćutim. Ali sve ću objasniti kada počne predizborna kampanja.“

„Svaki političar mora da bude svestan izgovorene reči. Kada priča o rokovima mora unapred da ima u vidu sve probleme koje se mogu dešavati“, odgovorio je Slaviša Zlatanović, kandidat URS za budućeg gradonačelnika.

„Nisu problem dobre namere političara, problem je realizacija projekata“, istakao je Aleksandar Jovanović iz SNS-a.

Građani Leskovca postavljali su pitanja svojim političarima. Neki od njih bili su vrlo nezadovoljni radom lokalne samouprave, pa su iskoristili priliku da upute kritike gradonačelniku.

Tim Istinomera posebnu pažnju posvećuje promociji koncepta odgovornosti na lokalnom nivou. Do danas smo ocenjivali izjave lokalnih političara u 35 opština, a namera nam je da mrežu Istinomera proširimo na što veći broj opština u Srbiji. Takav ambiciozni cilj postići ćemo kroz partnerstva sa građanima, lokalnim medijima i nevladinim organizacijama sa lokala. Na taj način bismo svi zajedno bili u mogućnosti da zahtevamo odgovorno ponašanje političara i time doprinesemo da njihov rad bude u interesu građana. U narednom periodu tim Istinomera će, kroz različite aktivnosti, raditi na sklapanju tih partnerstava. Jedna od prvih biće upravo organizovanje okruglih stolova na temu odgovornosti lokalnih političara, na koje ćemo pozivati predstavnike lokalnih institucija, političkih stranaka, medija i nevladinih organizacija, a građanima ćemo pružiti priliku da u direktnom kontaktu sa svima njima prenesu svoju poruku.

Sledeći okrugli sto biće održan 3. decembra u Čačku.