Istinomer konferencija: Da li gubimo bitku sa informacijama?

Istinomer organizuje međunarodnu konferenciju na temu borbe protiv dezinformacija na kojoj ćemo pored diskusije o razmerama problema pokušati da predstavimo dobre primere u borbi protiv lažnih vesti. Cela konferencija biće prenošena uživo na portalu Istinomera, na našem Youtube kanalu, kao i na Facebook stranici.

Fenomen dezinformacija i lažnih vesti nije nov, ali brzina kojom se one danas šire i utiču na kreiranje javnog mnjenja, stavlja ovu pojavu u žižu interesovanja. Među temama konferencije biće pitanje borbe protiv dezinformacija u 21. veku i pitanje da li i kako tradicionalni mediji mogu da se nose sa tim izazovima.

*

Odgovore na ova pitanja pokušaćemo da nađemo u razgovoru sa domaćim i stranim novinarima i predstavnicima medijskih kuća (BBC Srbija, Dojče vele, RTS, Blic, N1, litvanski portal Delfi…), a predstavićemo i primere inovativnih i aktuelnih pristupa u borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti iz različitih delova sveta.
Na konferenciji će biti predstavljeni i rezultati medijskog monitoringa u četiri države u regionu – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. 
Konferenciju možete pratiti uživo na portalu Istinomera, na našem Youtube kanalu, kao i na Facebook stranici, a u nastavku možete videti program konferencije.
09:45 – 10:00 – Intro – Predstavljanje rezultata regionalnog medija monitoringa              
Raša Nedeljkov, programski direktor Crte
10:00 – 11:00 – I panel: Dezinformacije iz različitih perspektiva
Dejan Anastasijević, šef deska, BBC Srbiji  
Pre BBC, Dejan Anastasijević je radio kao dugogodišnji novinar nedeljnika Vreme“, bio je izveštač sa ratišta tokom devedesetih, a zatim je radio kao dopisnik iz Brisela. Dobitnik je više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS-a, „Dušan Bogavac“ i „Staša Marinković“.
                        
Vaidas Saldžiunas, urednik na litvanskom portalu DELFI
Vaidas Saldžiunas je radio u dve najveće medijske organizacije u Litvaniji, kao reporter i kao urednik spoljne politike. Trenutno je urednik na litvanskom portalu DELFI, gde piše o odbrani, a vodi i projekat DEMASKUOK, posvećen borbi protiv lažnih vesti u Litvaniji.
Lidija Tomić, dopisnica Dojče velea i saradnica na projektu Dojče vele akademija
Lidija Tomić je novinarsku karijeru započela u dnevnom listu Blic, gde je radila do 2001. godine, a zatim nastavila na televiziji B92. Zatim je radila kao web urednik magazina „Kuća stil“. Od 2015. godine je zaposlena na mediju Dojče vele, gde je, između ostalog, zadužena za projekat „Mladi mediji“, u okviru Dojče vele akademije.
11:00 – 11:15 – Pauza
11:15 – 12:15 – II panel: Borba sa dezinformacijama u Srbiji: (Ne)moguća misija
Zoran Stanojević, urednik, RTS
Zoran Stanojević je počeo da se bavi novinarstvom još sa 16 godina u „Omladinskim novinama“, gde je crtao stripove. Radio je za američku TV stanicu NBC i tako prošao sva ratišta devedesetih godina, da bi kasnije počeo da piše za beogradski nedeljnik „Vreme“. Početkom 2000-ih prešao je na radio BBC (srpska sekcija), a na RTS je stigao 2006. godine. Uređivao je dnevnik i emisiju “Oko magazin”, a trenutno ga prepoznajemo kao lice TV emisije “Tako stoje stvari”.
Ivan Jovanović, šef deska, Blic
Ivan Jovanović je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Ubrzo nakon završenih studija počeo je da radi u kompaniji Ringier Axel Springer. Prvi posao dobio je u dnevnim novinama 24 sata, potom u Blicu. Iskustvo je stekao radeći kao novinar i urednik kroz sve novinske rubrike. Uređivao je društvo i ekonomiju, reportažu, sport, kao i politiku. Trenutno je šef deska.
Igor Božić, izvršni producent, N1
Prve novinarske izazove imao je na Studiju B u radijskoj i TV redakciji. Zatim je na BK TV nastavio da se bavi reportažama, TV duelima, ali i uređivanjem vesti. Takođe, bio je član uređivačkog kolegijuma pri pokretanju TV B92, kao i glavni urednik prvog kanala vesti  u Srbiji „B92 Info“. Pisanim novinarstvom bavio se u Blicu, kao odgovorni urednik, a na RTV Vojvodine je radio kao urednik informativnog programa. Od osnivanja TV N1 radi kao izvršni producent redakcije u Srbiji. 
12:15 – 12:30 – Pauza
12:30 – 13:30 – III panel: Provereno! Moguće je 
Gabriela Jacomella, suosnivačica portala Factcheckers.it
Gabrijela Jakomela, novinarka iz Italije, deset godina je radila za list Corriere della Sera, pre nego što je otišla u Južni Sudan da bi obučavala lokalne novinare. Nakon povratka u Italiju, osnovala je neprofitno udruženje koje se bavi medijskom pismenošću i edukacijom u vezi sa fact checkingom (proverom činjenica). Od oktobra 2017. bavi se istraživanjem dezinformacija i transnacionalnih politika u Školi transnacionalnog upravljanja, u okviru Instituta evropskog univerziteta u Firenci. Prošle godine je izdala knjigu koja se bavi fenomenom lažnih vesti, namenjenu čitaocima od 13 do 99 godina. 
Ljubov Vasilčuk, programski menadžer u IREX-u, Ukrajina
Ljubov Vasilčuk je programska menadžerka u kancelariji IREX-a u Ukrajini. Trenutno vodi projekat “Learn to Discern”, koji nastoji  da obrazuje učenike srednjih škola i pruži im veštine medijske i informatičke pismenosti. Već je upravljala projektom Građanske medijske pismenosti koji je obuhvatio više od 15.000 građana različite starosne dobi kroz jedinstveni program obuke. 
Kristina Wilfore, direktorka Karakoyun Strategies 
Kao direktorka organizacije „Karakoyun Strategies“ Kristina je sarađivala sa liderima i političkim akterima u više od 25 zemalja širom sveta poput Ukrajine, Gruzije, Sirije, Kenije i Avganistana. Poseduje široko znanje u oblasti razvoja političkih partija. Posebno se zalaže za političko učešće žena i širom sveta pomaže ženama da postignu uspeh u politici. Potpredsednica je Evropske asocijacije političkih konsultanata. 
13:30 – 14:30 – Pauza
14:30 – 15:15 – IV panel: Provera činjenica: Stvar uverenja
Nenad Milosavljević, autor na sajtu Njuz.net 
Nenad Milosavljević je jedan od autora na satiričnom portalu Njuz.net i deo scenarističke ekipe emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem“. Po profesiji je novinar koji se ranije bavio ekonomskim i muzičkim novinarstvom. Pisao je za dnevni list “Biznis“ i nedeljnik “Ekonomist“, kao i za veliki broj drugih onlajn i klasičnih magazina, da bi se zatim potpuno neplanirano pronašao u satiri. Zaljubljenik je u muziku i internet, a pored pisanja za Njuz.net, vreme troši na svoj muzički blog i saradnju sa ekonomskim magazinom Nova ekonomija.

Marko Somborac, karikaturista “Blica” 
Marko je završio srednju školu za dizajn i Višu školu za likovne i primenjene umetnosti u Beogradu. Bavio se dizajnom, ilustracijom, kao i animacijom. Imao je više samostalnih izložbi i dobitnik je više nagrada za svoj rad iz oblasti ilustracije, satire i novinarstva. Od 2005. godine radi “BlicStrip!’ za dnevne novine “Blic”.
Anđela Milivojević, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije
Anđela Milivojević je novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS koja piše o korupciji i kriminalu od 2011. godine. Izveštavala je o skrivenom vlasništvu u medijima, korupciji u visokoškolskom obrazovanju, zloupotrebama u privatizaciji i javnim nabavkama i  imovini funkcionera. Za svoj rad dobila je tri nagrade za istraživačko novinarstvo koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Kao deo istraživačkog tima CINS-a dobitnica je Evropske novinarske nagrade za istraživačko novinarstvo 2017. godine.
Filip Maljković, administrator i predsednik Vikimedije Srbije
Filip je završio osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od tada radi kao programer. U timu Vikipedije nalazi se od 2004. godine, a kao administrator od 2005. godine. Jedan je od osnivača Vikimedije Srbije (osnovana 2005. godine) i član upravnog odbora Vikimedije Srbije od početka, a predsednik iste od 2013. godine.