Informacije o radu vlada u regionu nedovoljno dostupne

Na zvaničnim sajtovima Vlade Srbije i 17 ministarstva objavljuje se tek oko polovine informacija o strategijama, budžetskim planovima i zakonima ili pozivima na javne rasprave. Informacije o budžetu, završni računi, finansijski izveštaji o izvršenju budžeta na sajtu nisu dostupni građanima. Učešće šire javnosti u procesu kreiranja javnih politika je na minimalnom nivou. Ovo su pokazali preliminarni rezultati regionalnog istraživanja o tome koliko vlade i ministarstva koriste nove tehnologije za predstavljanje svog rada, koji su sproveli Centar za istraživanje transparentnost i odgovornost (CRTA) iz Srbije, Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore, „Zašto ne“ iz Bosne i Hercegovine i MOST iz Makedonije.

http://www.youtube.com/watch?v=0Cq795WyeBQ

Ministarstva Vlade Srbije beleže najlošije rezultate kada je reč o pristupu informacijama i učestvovanju javnosti u kreiranju javnih politika. Najbolje ocenjeni, sa po 27 od ukupno 60 bodova ili 45 odsto ispunjenih kriterijum jesu Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Najlošije pozicionirani na skali otvorenosti i interakcije sa akterima u društvu i građanima su Ministarstvo omladine i sporta (23 odsto) i Ministarstvo građevinarstva i urbanizma (32 odsto).

“U svakoj zemlji, pa i u Srbiji postoji velika razlika između prvog i poslednjeg ministarstva na rang listi što ukazuje na to da vlade ne sprovode jedinstvene politike transparentnosti odnosno da nemaju ili ne poštuju pravila o objavljivanju informacija na veb sajtovima” izjavila je Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Vukosava Crnjanski Šabović, Rodoljub Šabić, Dubravka Grčić

Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kao poseban problem naveo je nepoštovanje zakonske obaveze pojedinih ministarstava da na svojim sajtovima objavljuju informator o radu.

“U tome posebno prednjače, inače hvaljena ministarstva, Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija. Važno je da govorimo o dostupnosti i transparentnosti informacija, jer je to preduslov za smanjenje korupcije.”

Jedan od zaključaka istraživanja je da Vlade Srbije, Makedonije, BiH i Crne Gore ispunjavaju tek polovinu kriterijuma za otvorenost i interakciju sa građanima kada je reč o predstavljanju njihovog rada uz pomoć novih tehnologija.

Kompletni podaci istraživanja dostupni su na sajtu otvorenevlade.cdtmn.org.