I u Čačku o odgovornosti

Okrugli sto pod nazivom „Istinomer – da se ne lažemo“, nakon Leskovca, održan je 3. decembra i u Čačku. Skup je izazvao veliko interesovanje lokalnih stranačkih funkcionera i građana, pa su učešće na tribini uzeli predstavnici gotovo svih partija u Čačku.

Učestvovali su Veljko Negovanović (SPS), predsednik Skupštine grada, Vladica Gavrilović, član Gradskog veća i funkcioner NS-a, Mirjana Milenković iz DS-a, Rade Vlastelica iz LDP-a, Vlade Milić iz URS-a, Milan Bojović iz DSS-a, Milan Lazović (SPO), Petar Domanović (SNS) i Tomo Milošević (GG Za Čačak). Učesnici debate bili su i Jelena Šunderić iz NVO DEVA – Demokratska volonterska akcija i Aleksandar Arsenijević iz Čačanskih novina. Moderator je bio novinar sajta Istinomer Siniša Dedeić.

Ispunjena sala, konkretna pitanja građana, na momente burna rasprava, zaključena je zajedničkim stavom svih učesnika da je od velike važnosti direktna komunikacija političara i građana, uz slaganje da bi slične skupove trebalo češće organizovati.


Predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović je rekao da je zadovoljan onim što je do sada uradila vladajuća koalicija na gradskom nivou, ističući da se „uvek trudio“ da daje realna obećanja.
„Na početku karijere naučio sam da je veoma opasno davati obećanja za koja niste sigurni da ćete ih barem delimično ispuniti, jer se to ne vraća na kvadrat nego na kub. Kada ste deo vladajuće koalicije, takođe morate biti veoma obazrivi da sve ono što obećate  i ispunite. Zadovoljan sam onim što je obećano i šta je urađeno. Idu vrlo brzo izbori i našu sugrađani će sami proceniti“, rekao je Negovanović.

Vladica Gavrilović iz Nove Srbije kao posebno opasne naveo je svesne laži, jer se na taj način društvo dovodi u zabludu zarad političke dobiti. To je ilustrovao obećanjem koje je dao Mlađan Dinkić, koji je prema njegovoj oceni „priznao da je slagao za akcije od 1.000 evra da bi ustoličio jednog predsedničkog kandidata“.

Mirjana Milenković iz DS-a izrazila je zadovoljstvo što se tribina održava u Čačku, jer je, kako je kazala, ovo jedinstvena prilika da se mogu suprostaviti mišljenja vlasti i opozicije. Odbornica DS-a je rekla da je u Čačku bilo dosta obećanja, ali da je malo od njih do sada realizovano.

Predstavnik LDP-a Rade Vlastelica podsetio je na brojna neispunjena obećanja aktuelne gradske vlasti, navodeći  kao takve izgradnju stadiona koja kasni godinu dana, rekonstrukciju Ulice Đorđa Tomaševića u roku od 60 dana, rekonstrukciju Gradskog trga, koja traje već nekoliko godina, kao i Regionalnu deponiju Duboko.

Vlade Milić iz URS-a je rekao da od predizbornih obećanja ne treba bežati, ali da ta obećanja moraju da budu realna i ostvariva. On smatra da se preteruje u davanju obećanja i izrazio očekivanja da će se pred predstojeće izbore „spustiti lopta“ i da će političari realno sagledati kakva nam je razvojna budućnost i davati realna obećanja.

Predstavnik „Čačanskih novina“ Aleksandar Arsenijević ocenio je da na srpskoj političkoj sceni ne postoji institucija odgovornosti za izgovorenu reč.

„Danas su monarhisti, sutra su republikanci, danas su levičari, sutra su desničari i to ‘pije vodu’. Čini mi se da je u pitanju svestan projekat da se građanima ogadi politika“, rekao je Arsenijević.