Građani znaju kako smo trošili njihov novac, a bićemo još transparentniji

Na debatu je prvobitno pristao, a potom dolazak otkazao predstavnik Socijalističke partije Srbije Periša Simonović, dok i pored upornih poziva organizatora učešće nije prihvatio niko iz Srpske napredne stranke.
Predstavnici vlasti na Vračaru obećali su na prvoj Predizbornoj debati Istinomera nastavak dosadašnjih projekata za najstarije sugrađane i najmlađe Vračarce, ali i još veću javnost u radu lokalne uprave. Kako kažu, nisu zabrinuti ako pređu u opoziciju, već ako SNS dolaskom na vlast u ovoj opštini ukine pojedine projekte, baš kao što su to već učinili u opštini Rakovica. Na debatu je prvobitno pristao, a potom dolazak otkazao predstavnik Socijalističke partije Srbije Periša Simonović, dok i pored upornih poziva organizatora učešće nije prihvatio niko iz Srpske napredne stranke.  

“Neka sad građani odu na sajt opštine Vračar i videće u dinar koliko novca je potrošeno u proteklom periodu. Mi možemo da obećamo da ćemo biti samo jos transparentniji”, kazao je predstavnik Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović na debati koja je održana u sali Skupštine opštine Vračar.

Na pitanje zašto je DS formirao široku koaliciju na Vračaru sa SDS, LDP, SDU i LS, Branimir Kuzmanović iz DS je odgovorio da “nije jak SNS razlog za široku koaliciju, jer je jak samo Vučić koji nepogrešivo bira pogrešne ljude u svoj tim, a to je uradio i na Vračaru”. Kako je rekao, budžet opštine je svake godine sve manji, ali su uprkos tome planirani programi sprovedeni do kraja tako što se uštedeo 61 milion dinara na platama zaposlenih, dok su troškovi reprezentacije „jedva 9.000 dinara“. 

Filip Pančić iz DSS nije želeo da precizira sa kim će ova stranka u postizbornu koaliciju, rekavši da DSS nema problem da uđe “u vlast i sa SNS i sa DS”, i da je u interesu Vračara da sve stranke sarađuju. Kako je rekao, dolaskom Uroša Jankovića za predsednika gradskog odbora DSS, promenjena je politika tako da se ta stranka sada više bavi građanima. Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke (SDS) naveo je da je suština formiranja koalicije sa DS dosadašnja uspešna politika u vidu brojnih projekata, među kojima je i uređenje 120 fasada. 

“Grad je na Vračaru samo renovirao jednu fasadu i ceo državni vrh je došao na promociju, a mi nismo imali priliku da to prikažemo. Ako imate jasnu, testiranu politiku, zašto morate to da razjedinjujete, da biste opet spajali posle”, rekao je Ivanović.

Filip Pančić je pohvalio uređenost opštine Vračar, ali i dodao da će ta stranka, ako dođe na vlast, raditi na modernizaciji opštine kroz uvođenje e-uprave po ugledu na evropske zemlje, i da će se založiti za što više zelenih površina.  Pančić je predložio i vraćanje klizališta, uvođenje više opštinskih sadržaja za mlade i penzionere, pomoć porodicama…  

Predstavnici stranaka osvrnuli su se i na problem divlje gradnje i parkiranja na Vračaru, uz obrazloženje da su ta pitanja u nadležnosti republike i Grada. Kuzmanović se usprotivio donošenju poslednjeg zakona o ozakonjenju, uz argument da je to „kriminal“ koji će prestati ako se sve stranke dogovore da više neće donositi zakone o legalizaciji kad dođu na vlast. 

“Ne postoji nelegalna gradnja na Vračaru koji nije sprečena u periodu kada se ne donose zakoni o legalizaciji i ozakonjenju”, kazao je on.

Na pitanje koliko je poslovnog prostora prazno, predstavnik SDS-a rekao je da nema taj podatak. On je dodao da je ogroman broj lokala u postupku restitucije starim vlasnicima. Učesnici debate nisu krili nezadovoljstvo novim izgledom Cvetnog trga.

“Ne sviđa mi se novi Cvetni trg. Glavna zamerka je to što je oduzeta jedna zelena površina, a to je srce Vračara”, rekao je Pančić.

On je pozitivno ocenio renoviranje Kalenić pijace i u isto vreme zamerio što su gradski čelnici odustali od podzemnih prolaza na Slaviji. Učesnici debate bili su nezadovoljni zbog činjence da na debatu nisu došli predstavnici opozicije da razmene mišljenja o učinku na Vračaru.

„SDS je deo koalicije sa DS-om, i u prethodnom delu bili smo deo vlasti i to su rezultati koje građanima možemo da pokažemo tokom dana, a ne mrklog mraka kako to radi Siniša Mali u Beogradu na vodi“, kazao je Ivanović.

Ovom tribinom započeta je serija debata Istinomera posvećenih republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.