Glasanje u skladu za procedurama, manje nepravilnosti, izlaznost do 16h 37%

Do 16 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 37 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Statistička greška je iznosila +/- 0,8 posto. U poređenju sa prošlogodišnjim parlamentarnim izborima to je manje za 2,6 odsto.
Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka, javljaju da  proces glasanja prolazi uglavnom u skladu sa procedurama. Procenat zabeleženih nepravilnosti i dalje je na nivou od dva procenta kao i u prethodnim presecima. Te nepravilnosti odnose se na neproveravanje ličnih dokumenata građana prilikom glasanja kao i na vođenje paralelnog spiska sa ličnim podacima građana. Vođenja kampanje u krugu manjem od 50 metara smanjeno je na jedan odsto biračkih mesta.
 
I dalje je reč o pojedinačnim i izolovanim slučajeva nepravilnosti koje još ne predstavljaju trend koji može da utiče na regularnost izbornog procesa.
 
Posmatračka misija «Građani na straži» zabeležila je nekoliko pojedinačnih slučajeva u kojima birač nije mogao da glasa na biračkom mestu, jer je uvidom u birački spisak utvrđeno da je neko već glasao umesto njega. Dva ovakva slučaja zabeležena su u Leskovcu i jedan u Novom Sadu. Biračima u Novom Sadu i biraču u Leskovcu zatim je dozvoljeno da glasaju tako što su se potpisale na drugo mesto u biračkom spisku.
 
CRTA posmatračkoj misiji «Građani na straži» javljaju se i građani kako bi dostavili informacije o potencijalnim nepravilnostima koje se uglavnom odnose na pravljenje paralelnih spiskova birača koji su glasali.
 
Takođe, građani su nam prijavili nekoliko slučajeva neuobičajnog velikog broja prijavljenih za glasanja van biračkog mesta u Kovinu, Dolovu, Stračevu, Alibunaru i na Savskom vencu u Beogradu.