Do 13 časova na glasanje izašlo 25,1 odsto građana

Do 13 časova na glasanje za predsedničke izbore izašlo je ukupno 25,1 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Statistička greška je iznosila +/- 0,7 posto. To je isti procent izlaznosti u 13h kao i na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.
Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka, javljaju da  proces glasanja prolazi uglavnom u skladu sa procedurama. Procenat zabeleženih nepravilnosti i dalje je na nivou od dva procenta kao i u prethodnim presecima. Te nepravilnosti odnose se na neproveravanje ličnih dokumenata građana prilikom glasanja, kao i na vođenje paralelnog spiska sa ličnim podacima građana.
 
I dalje je reč o pojedinačnim i izolovanim slučajeva nepravilnosti koje još ne predstavljaju trend koji može da utiče na regularnost izbornog procesa.
 
Na inicijativu biračkih odbora zabeležen je pozitivan trend koji se odnosi na smanjenje vođenja kampanje u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta i iznosi manje od jednog procenta. Tokom prvog dela dana ovo se dešavalo na dva odsto biračkih mesta.
 
Do 15h časova CRTA posmatračka misija «Građani na straži», na osnovu informacija dobijenih od mobilnih timova, podnosi tri krivične prijave za krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem na teritoriji Vojvodine (Temerin, Slana bara i Beočin).
 
CRTA posmatračkoj misiji «Građani na straži» javljaju se i građani kako bi dostavili informacije o potencijalnim nepravilnostima. Naš mobilni tim je po prijavi građana posetio biračka mesta 73 i 75 u Zemun polju i utvrdio da se vodi paralelna evidencija glasača van biračkog mesta, kao i da neovlašćeno lice uvodi birače da glasaju dajući im posebne hemijske sa zelenim mastilom.