Dinkić i u 2011. najčešće ocenjivan

Tim „Istinomera“ je napravio listu političara koji su u 2011. bili najviše ocenjivani na našem sajtu. Budući da smo do sada ocenili više od 250 javnih funkcionera, crtu smo podvukli ispod aktera koji imaju 10 i više ocenjenih izjava u toku ove godine. Od ukupnog broja njihovih izjava izračunali smo koliko je u procentima ocenjeno pozitivno, negativno, a koliko njih „žutim“, srednjim ocenama, poput „radi se na tome“ ili „nešto između“. Na osnovu naše dosadašnje arhive možemo da zaključimo da najveći broj funkcionera ima više „crvenih“ (negativnih) nego „zelenih“ (pozitivnih) ocena.

Logično je da je vlast ocenjivanija od opozicije, jer je njena obećanja moguće proveriti u praksi. Ali, i pojedini iz vladajuće garniture češće su govorili od drugih, pa su na našem sajtu zastupljeniji od svojih „introvertnijih“ kolega. Takođe želimo da istaknemo, da se većina izgovorenog može okarakterisati kao skup fraza ili demagogija, što se našom metodologijom ne može oceniti. Mi ocenjujemo izjave koje u sebi sadrže činjenice koje je moguće proveriti, a potom i oceniti.

Sa 39 ocenjenih izjava na prvom mestu nalazi se lider URS-a Mlađan Dinkić, do marta potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja. Sa samo jednom izjavom manje prati ga aktuelni ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić, dok je na trećem mestu premijer Mirko Cvetković sa 31 izjavom. Pozivamo vas da, uvidom u tabelu, zaključite ko je, prema izjavama kojima smo se bavili u 2011, najviše vodio računa o odgovornosti za datu reč.