Davenport u skupštinskom „toplom zecu“

Na sednici Odbora za EU integracije 10. novembra trebalo je da bude predstavljen godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije. Posle četiri časa čekanja, Majkl Davenport je otišao iz parlamenta ni ne otvorivši usta za govornicom.

Sednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine je u jutro tog četvrtka, iz tehničkih razloga, pomerena iz male sale Doma Narodne skupštine u jednu od prostorija gde se inače održavaju sednice odbora. Međutim, u njoj su se, očigledno za organizatore – neplanirano, pojavili poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), namerno sedajući na mesta koje je sekretar Odbora za evropske integracije Aleksandar Đorđević namenio za goste iz Delegacije Evropske unije predvođene šefom Majklom Davenportom. Zbog iznenadne gužve, predsednica Odbora Marinka Tepić sve prisutne je zamolila da se, ipak, vrate u malu salu.

*
Šef delegacije Evropske unije Majkl Davenport u Skupštini Srbije (levo) /Foto: Fonet

Nakon ustanovljavanja kvoruma i izglasavanja dnevnog reda, javio se poslanik SRS-a Nemanja Šarović reklamirajući povredu poslovnika. On je rekao da nije u redu da materijal o kome treba da se raspravlja na sednici – Izveštaj o napretku Srbije – bude samo na engleskom jeziku, jer to „još uvek nije zvanični jezik Srbije niti će biti dok je radikala u skupštini“. Poslanik Krasić je sa mensta šaljivo dobacivao da će svi koji u SRS govore engleski biti izbačeni iz stranke. Šarović je još rekao i da nije u redu da šef EU Delegacije sedi na mestu predsedavajućeg, već da mu je mesto na galeriji ili u klupama predviđenim za goste.

Nakon toga, usledio je niz identičnih reakcija ostalih poslanika SRS kojima su se povremeno pridruživali i poslanici Pokreta Dveri. Predsedavajuća Tepić je bezuspešno molila da se sa opstrukcijom prestane i ponavljala da nikoga neće kažnjavati opomenama. Protiv ometanja rada Odbora bilo je nekoliko poslanika iz vlasti, među kojima su Milomir Vujadinović i Dragan Šormaz.

U sali se sve vreme čulo dovikivanje, smejanje, aplaudiranje… Krasić je dovikivao Marijanu Rističeviću: „Šta kažu na ovo predstavnici Seljačke stranke?“ i „Šta Sveta stolica kaže o ovome?“ Rističević, inače predsednik Ujedinjene seljačke stranke i skupštinske grupe prijateljstva Srbije i Vatikana, odgovorio je: „Šta me, bre, zajebavaš Krasiću, kakva Sveta stolica?“

Desetak minuta pre 10, u salu je ušla predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, kratko popričala sa Davenportom i predsedavajućom Tepić, koja je zatim odredila pauzu zbog početka Treće sednice Drugog redovnog zasedanja na kojoj je trebalo da se održi dan za glasanje. Gojković je, dok su prisutni ustajali, rekla da će ako bude potrebe ona voditi sednicu Odbora na kojoj će se poštovati Poslovnik. 

Tokom te pauze, poslanici pokreta Dveri i Dosta je bilo održali su konferenciju za novinare, rekavši da je kompletna opozicija, pri tom nabrojavši sve političke stranke van vladajuće većine izostavljajući Liberalno demokratsku partiju (LDP), odlučila da složno krene u borbu protiv „nasilja u Skupštini“, „dvostrukih aršina“ i „drskog“ predsedavanja Maje Gojković. 

Nakon što je završeno glasanje u velikoj sali, u maloj je nastavljena sednica Odbora za evropske integracije. Neposredno pre početka, predsednik SRS je sa telefona puštao pesmu koju neki „Srbi“ pevaju novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu. „Pre će četnik postati predsednik Amerike nego Srbije“, komentarisao je Krasić. Šešelj je dovikivao Davenportu da mu da svoj broj telefona da mu prosledi pesmu o Trampu. Saradnica šefa Delegacije je prišla predsedniku radikala i rekla da će dobiti broj na kraju sednice. „Daj odmah, ja planiram da me izbace pre kraja“, odgovorio je glasno Šešelj.

Čim je sednica nastavljena, opstrukcija radikala je nastavljena. Iako je šef Evropske delegacije, kako je primetio Šarović, „davenportovan“ sa predsedavajućeg mesta u poslaničke klupe, radikali su zahtevali da on mora da sedi na galeriji, jer nije nikakav stručnjak već običan činovnik. Na to je odgovorio predsednik Dveri Boško Obradović rekavši da to nije tačno i da je Davenport „član Vlade Srbije, ako ne i ministar bez portfelja“, kao i da on u Narodnoj skupštini treba da podnosi izveštaj o izlasku njegove Velike Britanije iz EU, a ne o napretku Srbije. Na negodovanje zbog opstrukcije poslanika naprednjaka Dragana Šormaza, Vojislav Šešelj mu je poručio da je ubica i da je ubio 200.000 ptica. Šormaz je odgovorio da je ovaj pojeo isto toliko ptica i da se to na njemu vidi. U salu je ušao i predsednik LDP, javio se za povredu poslovnika i rekao da zaista nije u redu što izveštaj nije preveden na srpski, nakon čega je predsedavajuća ponovo odredila pauzu do podne. Radikali su Jovanoviću čestitali, a Krasić je zaključio da je najbolje da baš on bude predstavnik Evropske unije u Srbiji.

Dok je trajala pauza, radikal Jovo Ostojić iz Apatina je sa svojim poslaničkim saborcima podelio veliku čokoladu, a general Delić je doneo punu kesu vode u flašicama: „Ko zna do kada ćemo ostati“. Šešelj je zatim pričao kako je jednom neki ministar Srbije i Crne Gore hteo da ga udari i kako je prevario nekog advokata u Hagu. Okupljeni radikali su slušali klimajući glavom i smejući se. 

Samostalni narodni poslanik Đorđe Vukadinović za „Istinomer“ je rekao kako su svi profitirali iz ovog „cirkusa“: „Vučić će sada reći strancima: ’Gledajte kako su ovi iz opozicije ekstremisti, podrška meni je jedino pravo rešenje za  vas iz Evrope i za Srbuju’. Radikali, sa svoje strane, će da pokupe političke poene, jer su bili ’heroji’,jer su ’ponizili’ Davenporta, ismejali Evropsku uniju i još se pokazali kao prava i čvrsta opozicija. Na kraju, bila je primetna i pasivnost i odsustvo naprednjaka na sednici Odbora, pa nije isključeno da u pitanju nekakav, prećutan ili direktan dogovor jednih i drugih da se, pored svega, Davenport provuče i kroz ’toplog zeca’“.

U pola jedan, ušla je predsedavajuća Tepić i rekla da se sednica Odbor za evropske integracije odlaže. Neko od radikala je sa telefona pustio rusku himnu.