Dalje ruke od naših institucija

Na osnovu čega ste zaključili da je potrebno jačati kult nacionalnih simbola u Srbiji? Da li je pametno jačati kult ličnosti u zemlji koja se još uvek ne oporavlja od posledica diktatorskih sistema i kultova ličnosti? Zašto jačamo simbole, a ne institucije?

Jedan deo redakcije Istinomera na izjavu Ane Brnabić da treba jačati nacionalne simbole, grb i zastavu – što nam je u prošlosti nedostajalo – pa da, u tom smislu nema ništa protiv slika predsednika po državnim institucijama, ostao je šokiran. Drugi, iskusniji deo, to je samo komentarisao rečima: ”Kakva neubedljiva objašnjenja za Vučicevu samopromociju.”

 
Novinari Istinomera su stalno u potrazi za izjavama političara, koje su veoma često netačne, zlonamerne, ili jednostavno besmislene. Međutim, uprkos tolikom broju proverenih i ocenjenih izjava političara, izjava Ane Brnabić je uspela da izazove duboko iznenađenje redakcije, zbog njenog izrazito nacionalno-konzervativnog tona: kao da je izašla iz srca devedesetih godina prošlog veka. I zbog toga postavljamo pitanja gospođi Brnabić: 
1. Na osnovu čega ste zaključili da je potrebno jačati kult nacionalnih simbola u Srbiji? 
2. Da li je Srbiji potrebnije da jača kultove države i nacionalnih simbola ili da jača institucije?
3. Zašto ste jačanje kulta nacionalnih simbola doveli u vezu sa uvođenjem slika Aleksandra Vučića u državne institucije? 
4. Da li mislite da ovakve izjave vode jačanju već postojećeg kulta ličnosti Aleksandra Vučića?
5. Da li je pametno jačati kult ličnosti u zemlji koja se još uvek ne oporavlja od posledica diktatorskih sistema i kultova ličnosti?
6. Da li je pametno da u državne institucije okačite slike vođe jedne političke partije – partije koja svakodnevno zasipa građane saopštenjima i optužbama protiv svakog ko se usudi da iznese drugačije mišljenje? Da li će tako biti ojačan “kult nacionalnih simbola”?
7. Ko bi štampao Vučićeve fotografije? Firme bliske vladajućoj partiji? 
8. Da li će kult nacionalnih simbola biti jači ako umesto fotografija Aleksandra Vučića u državne institucije uvedemo biste ili spomenike Aleksandra Vučića?
I na kraju:
 
Gospođo Brnabić, šta Vi mislite, šta je to država?