Cvetković: Tražiću međunarodnu istragu o otmici

Navodi novinara Stefana Cvetkovića i tužilaštva u Vršcu se ne slažu. Dok Cvetković tvrdi da je bio kidnapovan, pravosudni organi navode da otmice nije bilo, a protiv novinara su pokrenuli istragu.

Šta se dogodilo sa novinarom Stefanom Cvetkovićem iz Bele Crkve, koji se dva dana vodio kao nestao, a onda pojavio blizu u mesta u kome živi, nije mnogo jasnije ni nakon njegove konferencije za medije na kojoj je ispričao svoju verziju događaja. Njegove tvrdnje ne slažu se sa navodima Tužilaštva koje je protiv njega pokrenula istragu za lažno prijavljivanje otmice.

Kako navode u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu istraga je pokazala da nije bilo otmice i da je Cvetković komunicirao sa majkom u noći u kojoj je bio otet. Novinar je, pak, negirao je ovu tvrdnju i dodao da je to lako proverljivo i da preko baznih stanica može da se utvrdi gde je bio telefon. S druge strane, Tužilaštvo je upravo na usnovu izveštaja s baznih stanica utvrdilo da je do takvog razgovora došlo.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Naime, Cvetkovićev nestanak prijavljen je u noći između 13. i 14. juna kada je primećeno da se u Beogradskoj ulici nalazi parkiran auto na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla.

“Te večeri sam primetio da me prati jedno vozilo iz kojeg mi je potom prišao jedan od otmičara. On nije bio maskiran, a imao je oružje i značku na pojasu koje je podsećala na policijsku. Tu osobu bih mogao da prepoznam. Iz automobila su izašla još dva muškarca sa maskama na glavama, koja su me uvukla u automobil. Nema borbe, nema razgovora. U jednom trenutku zvoni telefon i iz mog džepa jedan od njih vadi telefon i stavlja na uvo, otaljavam razgovor sa prijateljem. Prebacuju me u drugo vozilo koje ima klizeća vrata i koje se zaustavlja na peščani teren“, rekao je Cvetković novinarima svoju verziju priče o tome šta se dešavalo u noći, kada je, kako tvrdi, bio otet.
Ispričao je, zatim, da su ga kidnaperi prebacili u vozilo sa kliznim vratima, stavili mu kapuljaču na glavu i odveli na lokaciju za koju pretpostavlja da se nalazi u blizini Bele Crkve. Nakon ulaska u prostoriju, tvrdi, jedna od osoba pitala ga je: Da li si svestan šta radiš? Akcenat mu je, kaže, delovao čudno, kao slovenački.
Cvetković je dalje rekao da je na toj skrivenoj lokaciji ostao jako dugo, a da je sve vreme čuo nadletanje helikoptera. Nakon nekog vremena su ga otmičari, kako je objasnio, pitali gde želi da ga odvedu. 
„Ostavili su me blizu mesta gde sam tražio. Rekli su mi da pet minuta ne skidam kapuljaču ako želim da živim“, rekao je novinarima.
Novinar iz Bele Crkve negirao je tvrdnje zvaničnika da ga je policija pronašla. Naime, ispričao je da je on pozvao policijskog službenika čiji broj zna napamet. Naveo je da je službenik došao za minut, a da je nakon nekoliko minuta vožnje prebačen u vozilo MUP-a u kome se nalazila državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. Sa njima je, kaže, otišao do zgrade SIV-a, gde je, zatim, proveo četiri, pet sati u razgovoru sa službenicima MUP-a.
Upitan o poligrafu, Cvetković je rekao da je “pao“ na pitanju da li radi za neku stranu službu i upitao zbog čega su ga onda pustili na slobodu.

Video: Istinomer/Zoran Drekalović
„Možda se ja ne zovem Stefan Cvetković, možda kao strani agent imam neko drugo ime“, rekao je Cvetković i pozvao ljude koji tvrde da radi za strane službe da mu obavezno kažu gde je novac koji je dobio.
Razjašnjavajući još jednu nelogičnost, zašto nije snimljeno njegovo vozilo i automobil otmičara, odgovorio je da je to nemoguće jer se vozio više od sat vremena.
Cvetković je još kazao da je kapuljaču i telefon sakrio nakon što su ga otmičari pustili, a pre nego što je pozvao policiju, jer je siguran da u Srbiji postoje „paralelni centri moći“ od kojih neko možda ima svoje ljude unutar sistema.
Odbacio je, pak, mogućnost da je policija sarađivala sa njegovim navodnim otmičarima, ali da misli da u Srbiji postoji više otuđenih centara moći, od kojih neko možda ima svoje ljude unutar sistema.
Novinar koji se dva dana vodio kao nestao svojim kolegama je poručio da će tražiti međunarodnu istragu iz preventivnih razloga, a da će odeću i kapuljaču koja mu je stavljena na glavu kada je, kako tvrdi, predati dvema ambasadama kako bi bila pokrenuta medjunarodna istraga.
Iako će, kako kaže, pravdu potražiti van granica Srbije, Cvetković je pohvalio vlast i njihovo brzo delovanje u njegovom slučaju.  
„Nisam ja ovde meta, već oni koji smetaju, koji istražuju stvari za koje javnost nema opravdanje“, rekao je novinar i dodao da će odeću i kapuljaču sigurno predati ambasadi Rusije, a da još nije odlučio koja će biti druga ambasada i da bi to mogla da bude Nemačka.
Informaciju da je Cvetković pronađen nakon više od 30 sati potrage na vanrednoj konferenciji za novinare, u petak 15. juna, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić koji je tada rekao da „bezbednosni organi sumnjaju u tvrdnje“ Cvetkovića, ali nije precizirao o kojim tvrdnjama je reč.
U međuvremenu, pre nego što su se tužilaštva oglasila, ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je Cvetković završio sa davanjem izjave i da je u njegovim izjavama bilo nelogičnosti, kao i u celom slučaju.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski je, međutim, izjavio je da je „veoma čudno i krajnje nelogično“ da nadležni tužilac nema saznanja o tome gde se novinar Stefan Cvetković nalazi, a da istovremeno takvim podacima barata ministar policije Nebojša Stefanović, iako bi po zakonu policija trebalo da bude podredjena tužilaštvu.

 
„U odnosu organa koji postupaju u toku istrage, tužilaštvo je deo koji sprovodi predistražni postupak i istragu. Tužilac izdaje naredbe policiji i usmerava tok predistražnog postupka. Dakle, bilo bi logično da izjave daje tužilac a ne policija, jer je policija deo izvršne vlasti i podređena je tužilaštvu“, rekao je Beljanski.
I Sudija Apelacionog suda u Beogradu i predsednik Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja Miodrag Majić upitao je na svom blogu šta je sa nestalim institucijama, s obzirom da je na konferenciji za novinare povodom saznanja o nestanku novinara Cvetkovića, umesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića, trebalo da govori ili republički javni tužilac ili barem javni tužilac koji obrađuje taj predmet.
“Kako da znamo da, recimo, i tužilac nije otet i da, dok mi ovde razgovaramo, vezanih ruku ne čami u nekom podrumu u koji mu samo donose akta na potpis? To bi bilo prilično uznemirujuće, zar ne? Ili pak da čitava institucija javnog tužilaštva nije kidnapovana i naterana da se ponaša kao da je sve u redu?”, napisao je Majić na svom blogu.
Inače, pre početka konferencije za novinare, Cvetković je kazao da je iz medija čuo da je tužilaštvo protiv njega podnelo prijavu zbog lažnog prijavljivanja i dodao da ga o tome niko nije obavestio, zbog čega je pred novinarima pozvao jedan broj, rekavši da zove nadležnog tužioca. Na taj broj se niko nije javio već se uključila govorna pošta. Još je rekao da ga od sinoć obezbeđuju ljudi iz policije, jer postoje indicije da mu može biti ugrožena bezbednost, ali da on o tome, kako je rekao, nije pitan.
Uoči Cvetkovićeve konferencije za štampu tužilac Tihomir Knežević, koga je Cvetković sa konferencije pokušao i da dobije telefonom, rekao je je za televiziju N1 da je Policijska uprava Pančevo podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu krivičnu prijavu protiv Cvetkovića.
„U prijavi se navodi da je lažno prijavio da je nad njim izvršeno delo protivpravno lišenje slobode. Tužilaštvo treba da proveri navode iz krivične prijave, da se o tome izjasni Cvetković, da se saslušaju svedoci, da mu se predoče dokazi kojim raspolažemo, a sud će doneti odluku da li je kriv ili nevin“, kazao je tužilac.
Upitan da li će Cvetković biti priveden, Knežević je rekao da tužilaštvo ne žuri sa odlukom o privođenju, niti je to prioritet.
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović