CRTA: Poziv da idemo na izbore nerazumevanje demokratije

Poziv predsednice i tri potpredsednika Narodne skupštine da se CRTA kandiduje na izborima i proveri svoju političku platformu pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu, navodi se u saopštanju organizacije CRTA.
Predstavnici skupštine na čelu sa Majom Gojković uputili su ovaj poziv nakon odluke CRTE da zatamni svoj sajt Otvoreni parlament u znak protesta zbog urušavanja institucije parlamenta.
„Kao organizacija civilnog društva, koja već pet godina nastoji da građanima učini parlament bližim i da ih poveže sa narodnim poslanicima svoju ulogu vidimo kao podršku građanima da ostvaruju svoja građanska prava. Nije uloga svih aktera u demokratskom društvu da se bore za vlast i da učestvuju na izborima. Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija, ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi“, navodi se u saopštenju. 
CRTA navodi da ne želi da učestvuje u političkoj i stranačkoj borbi, ali da želi da se javno i otvoreno bori za demokratske principe. 
„Upravo zbog tih principa nastavljamo svoj protest i sajt Otvorenog parlamenta će ostati zamračen dok parlament ne počne da se vraća u demokratske tokove“, navodi se u saopštenju. 
CRTA je, kako navodi, u cilju potpunog informisanja javnosti objavila i Memorandum o saradnji potpisan sa Narodnom skupštinom 2013. godine, koji definiše načela i vrednosti koje dve strane treba da razvijaju, zastupaju i brane.
“Međusobnom saradnjom strane potpisnice će promovisati Projekat i doprinositi ostvarivanju sledećih ciljeva:
●               Jačanje kontrolne i nadzorne funkcije Narodne skupštine;
●               Izgradnja poverenja između građana i Narodne skupštine;
●               Povećanje svesti građana i šire javnosti o ulozi i funkcijama Narodne skupštine;
●               Uspostavljanje redovne komunikacije javnosti i narodnih poslanika;
●               Povećanje efikasnosti rada Službe Narodne skupštine i narodnih poslanika”, ističe se u saopštenju. 
 
Podsetimo, sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je juče povodom zloupotreba parlamentarnih procedura i pravila od strane vladajuće većine u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu koje predstavljaju zanemarivanje interesa građana zarad partijskog interesa i dnevne politike.