„Crta“: Nepravilnosti na pet odsto biračkih mesta

U odnosu na predsedničke izbore 2017. godine izlaznost do 10 časova manja je za 2,79 odsto, a u odnosu na parlamentarne izbore 1,3 odsto, saopštila je “Crta” posmatračka misija.
Posmatrači “Crta” posmatračke misije, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta, na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka, zabeležili su do 10 časova da je na pet odsto biračkih mesta bilo nepravilnosti. “U pitanju su slučajevi poput vođenja paralelnih evidencija birača van biračkog spiska na samom biračkom mestu, kao i korišćenje mobilnih telefona i fotografisanje birača. Takođe, zabeleženo je i nepoštovanje procedure ubacivanja kontrolnog listića u biračku kutiju na početku glasanja i glasanje bez ličnih isprava”, saopštila je “Crta” posmatračka misija. Kako se ističe, na jedan odsto biračkih mesta zabeleženo je vođenje kampanje u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta.
*
Programski direktor „Crte“ Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Inače, do 13 časova na glasanje je izašlo ukupno 23,2 odsto građana upisanih u birački Statistička greška iznosi +/- 0,3 odsto. Kako je saopštila “Crta” posmatračka misija, u odnosu na predsedničke izbore 2017. godine izlaznost do 10 časova manja je za 2,79 odsto, a u odnosu na parlamentarne izbore 1,3 odsto. Pravo glasa na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda ima ukupno 1.606.931 birač.