„Crta“: Napadnut naš posmatrač, pozivamo sve na smirenost i poštovanje zakona

U poslednja dva sata u dva slučaja ugrožena je bezbednost “Crtinih” posmatrača, saopštila je ova posmatračka misija na vanrednoj konferenciji za medije.
“Jedan slučaj desio se na Novom Beogradu van biračkog mesta, a drugi na Zvezdari, na biračkom mestu. Incident ispred biračkog mesta na Novom Beogradu desio se kada je nepoznati muškarac fizički napao člana mobilnog posmatračkog tima ‘Crte’ tokom posmatranja dešavanja ispred biračkog mesta. Napad se desio kad su ‘Crtini’ posmatrači pokušali da dokumentuju vođenje evidencije birača ispred biračkog mesta i potencijalne kupovine glasova. Nepoznata muška i ženska osoba, koje su kod sebe imale spiskove, najpre su verbalno nasrnule na dvočlani mobilni tim ‘Crte’, a potom je muškarac udario u glavu ‘Crtinog’ posmatrača i zatim ih oboje polio vodom”, saopštila je “Crta” posmatračka misija. 
*
Programski direktor „Crte“ Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Kako se napominje, posmatrači nisu teže povređeni, a slučaj se prijavljuje policiji. Drugi incident desio se na biračkom mestu na Zvezdari, kada je posmatrač ‘Crte’ otkrio da se vodi paralelni spisak birača na biračkom mestu, što je protiv izbornih procedura. “Kada je posmatrač o tome pokušao da dobije dodatne informacije od članova biračkog odbora, oni su se vidno uznemirili i počeli da viču, nakon čega je nastalo i komešanje. Nakon toga ‘Crtin’ posmatrač je napustio biračko mesto, jer je procenio da mu je bezbednost ugrožena”, istakla je “Crta” posmatračka misija, koja je pozvala sve izborne aktere “na smirenost i poštovanje zakona i izbornih procedura kako bi se izborni dan završio u miru i u skladu sa demokratskim standardima”.

“Crta” posmatračka misija saopštila je da je do 16 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda izašlo ukupno 36,9 odsto građana upisanih u birački spisak. Podsetimo, pravo glasa na ovim izborima ima ukupno 1.606.931 birač.