„Crta“: Na vreme otvoreno 94 odsto biračkih mesta u Beogradu

Otvaranje biračkih mesta za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda prošlo je uglavnom u skladu sa propisanim procedurama, saopštila je “Crta” posmatračka misija.

Do 10 časova na glasanje izašlo je ukupno sedam odsto građana upisanih u birački spisak, a pravo glasa na beogradskim izborima ima ukupno 1.606.931 birač. Ukupno 94 odsto biračkih mesta otvoreno je na vreme, tri odsto otvoreno je pre vremena, dok je tri odsto otvoreno sa zakašnjenjem. Nema slučajava da biračka mesta nisu otvorena. “Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta, na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka, javljaju da je na 99 odsto biračkih mesta vreća sa izbornim materijalom bila osigurana zatvornicom prilikom prijema. Na manje od jedan odsto biračkih mesta kontrolni listić nije ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja. Ukupno 96 odsto biračkih mesta u Beogradu pripremljeno je u skladu sa propisanim procedurama. Na 89 odsto biračkih mesta zabeležene su sve aktivnosti u zapisnik o radu biračkog odbora”, saopštila je “Crta” posmatračka misija.

*
Programski direktor „Crte“ Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović 

Kako se ističe, na otvaranju 83 odsto biračkih mesta bili su prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora. Ukupno 53 odsto biračkih mesta širom Beograda nije dostupno za osobe sa invaliditetom, a oko 95 odsto mesta ima obezbeđene uslove za rad biračkog odbora. “Crta” posmatračka misija napominje da su nepravilnosti koje su do sada zabeležene “samo pojedinačni, izolovani slučajevi i nisu širih razmera, pa se ne mogu smatrati trendom”.