„Crta“: Listi Aleksandra Vučića 44,9 odsto, nepravilnosti na osam odsto biračkih mesta

Na osnovu 81 odsto obrađenog uzorka najviše glasova birača osvojila je lista ‘Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd’, 44,9 odsto, saopštila je “Crta” posmatračka misija.
Na drugom mestu je lista prevođena Draganom Đilasom, sa 19 odsto, a slede „Aleksandar Šapić – gradonačelnik“, sa 8,8 odsto i koalicija SPS i Jedinstvena Srbija sa šest odsto. Sve ostale liste ostale su ispod cenzusa. Izlaznost je bila 50,8 odsto, istakla je “Crta” posmatračka misija. Naglašeno je da je “Crta”, koja je pratila kvalitet celokupnog izbornog procesa, zabeležila nepravilnosti na ukupno osam odsto biračkih mesta. “Tokom izbornog dana ‘Crtini’ posmatrači bili su raspoređeni na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka na 450 biračkih mesta što nam pružilo mogućnost da izveštavamo o kvalitetu izbornog procesa na izborni dan na teritoriji celog Beograda”, navela je “Crta” posmatračka misija.
*
Programski direktor „Crte“ Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović 

Programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov kazao je da je veoma važno skrenuti pažnju i na kvalitet izbornog dana. “Ono što smo imali prilike da vidimo mislim da je veoma veliki domaći zadatak za institucije u Srbiji, koje moraju da se mnogo ozbiljnije pozabave sprovođenjem zakona koji će omogućiti slobodno izražavanje volje birača i demokratske izbore. Tokom samog izbornog dana na osam odsto biračkih mesta zabeležili smo pojedinačne slučajeve ozbiljnih nepravilnosti. To je u većem obimu nego na predsedničkim i parlamentarnim izborima, što znači da je izborni proces lošiji u odnosu na prethodne cikluse. Jasno je da ćemo morati i mi, kao civilni sektor, ali i politički akteri i institucije da se ozbiljno pozabavimo time”, istakao je Nedeljkov. 

*
Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

On je podsetio da su “Crtini” posmatrači izbačeni sa nekih biračkih mesta, a potom nakon sat vremena vraćeni, međutim, ova posmatračka misija je ta biračka mesta isključila iz svog uzorka, jer posmatrači nisu bili u mogućnosti da prisustvuju brojanju glasova. “Svakako je još jedan od presedana, makar što se tiče naše posmatračke misije, da su organi koji su odgovorni za provođenje izbora, na ovakav način kršili procedure i zakon koji su sami usvojili. Nepravilnosti koje uključuju fizičko nasilje bili su najekstremniji, ali ono što je nedopustivo u 21. veku je i da se na izborima glasa bez lične karte, da se prst birača ne obeležava sprejom, da se ne proverava da li već trag spreja postoji na prstu… Sama činjenica da smo imali prilično intenzivan broj informacija da se vode paralelne evidencije onih koji su glasali na biralištima, nešto je što bi trebalo da bude predmet istražnih organa, jer te stvari mogu da upućuju na različite probleme. Od toga da je u pitanju potencijalna kupovina glasova, pritisci na birače… To su stvari koje bacaju ozbiljnu senku na demokratski potencijal ovih izbora”, naglasio je Nedeljkov. On je dodao da je “Crta” tokom predizborne kampanje izveštavala i o kvalitetu same kampanje, napominjući da je način na koji su mediji izveštavali; pristup političkih aktera medijima; funkcionerska kampanja; navodi o potkupu glasova; pristisci na birače – “bacili ozbiljnu senku” na izbore za Skupštinu grada Beograda.