“Crta”: Instutucije da se pozabave neregularnostima na izborima

Tokom izbornog dana posmatrači su beležili nepravilnosti, poput vođenja paralelnih evidencija birača izvan i na samom biračkom mestu, korišćenja mobilnih telefona i fotografisanje birača, nedostatak kontrolnog lista u glasačkim kutijama na početku glasanja...

Kvalitet izbornog procesa na izborni dan nije bio u skladu sa međunarodnim standardima za slobodne i fer izbore. Na osam odsto biračkih mesta zabeležena su ozbiljnija kršenja izbornih procedura, dok su ispred sedam odsto biračkih mesta primećene pojave poput paralelnog evidentiranja glasača i grupnog dovođenja birača na glasanje, saopštila je CRTA posmatračka misija. Procenat zabeleženih nepravilnosti na biračkim mestima je veći je u odnosu na predsedničke i parlamentarne izbore 2016, odnosno 2017. godine.

„Ako i nakon ovih izbora nadležne institucije odmah ne pristupe rešavanju uočenih problema i otklanjanju uzroka neregularnosti, možemo da očekujemo rast procenta neregularnosti u narednim izbornim ciklusima koji bi mogao ozbiljno da utiče na rezultate izbora,“ izjavio je Raša Nedeljkov, šef “Crta“ posmatračke misije.

Prema njegovim rečima, tokom izbornog dana posmatrači su beležili nepravilnosti, poput vođenja paralelnih evidencija birača izvan i na samom biračkom mestu, korišćenja mobilnih telefona i fotografisanje birača, nedostatak kontrolnog lista u glasačkim kutijama na početku glasanja. Zabeležen je i višak glasačkih listića u kutiji u odnosu na broj glasalih birača, glasanje bez ličnih isprava, neproveravanje ličnih isprava birača, nekorišćenje spreja, kao i kršenje tajnosti glasanja.

Problem sa biračkim spiskom se ponovo pokazao kao relevantan i za lokalne izbore u Beogradu. Naime, posmatrači “Crte” su primetili da je na 37 odsto biračkih mesta, jedan do pet slučajeva birača nisu mogli da se pronađu u biračkom spisku, dok su na jedan odsto biračkih mesta zabležili više od šest takvih slučajeva.

Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Crtina finalna projekcija rezultata je da su četiri liste prešle cenzus: lista Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd – 44,96 odsto, lista predvođena Draganom Đilasom 19 odsto, Aleksandar Šapić – 8,88 odsto i koalicija SPS – Jedinstvena Srbija 6,11.

“Imajući u vidu procente koje su osvojile dve liste sa najvećim brojem glasova, procenat uočenih nepravilnosti od osam odsto ne utiče fundamentalno na njihove rezultate, dok su više uticaja imale na partije koje su osvojile manji broj glasova, ali ne u meri da bi te liste mogle da pređu cenzus. Ukupan procenat glasova za liste koje nisu prešle cenzus je 19,5 odsto, što upućuje da je oko 160 hiljada birača koji su glasali na ovim izborima ostalo bez svojih predstavnika u Skupštini grada Beograda“, naglasio je Nedeljkov.

Tokom izbornog dana je, kako su još juče saopštili predstavnici “Crte“, u dva slučaja bila ugrožena i bezbednost posmatrača. Name, došlo je do incidenta ispred biračkog mesta na Novom Beogradu kada je nepoznati muškarac fizički napao člana mobilnog posmatračkog tima „Crte“ tokom posmatranja dešavanja ispred biračkog mesta.

“To se dogodilo kada su posmatrači pokušali da dokumentuju vođenje evidencije birača ispred biračkog mesta i potencijalne kupovine glasova. Drugi incident se dogodio kada je posmatrač otkrio da se vodi paralelni spisak birača na biračkom mestu u opštini Zvezdara, što je protiv izbornih procedura“, objasnio je Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima “Crte“.

Na tri biračka mesta posmatračima nije bilo odmah dozvoljeno da prisustvuju prebrojavanju glasova. Nakon pola sata od zatvaranja, posmatračima je ipak dozvoljeno da prisustvuju ovom procesu, međutim, usled ove situacije, kako su naglasili u „Crti“, posmatrači nisu bili u mogućnosti da izveštavaju o verodostojnosti rezultata sa tih biračkih mesta, jer nisu prisustvovali jednom delu prebrojavanju glasova.

“Crta” je pratila izborni dan na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 450 biračkih mesta dok suramobilni timovi pratili dešavanja izvan biračkih mesta.


(Naslovna fotografija: Zoran Drekalović)