CRTA: Dosadašnja kampanja nefer i nedemokratska

Poslednje dve nedelje kampanje pred lokalne izbore u Beogradu po medijskoj pažnji i uloženim sredstvima slične su atmosferi pred izbore u celoj zemlji, rečeno je na predstavljanju izveštaja posmatračke misije Crta. Zbog zabeleženih brojnih neregularnosti ocenjeno je da je dosadašnja kampanja bila “nefer i nedemokratska”
“Stiče se utisak da u okviru beogradskih izbora vlada samo jedan zakon –  zakon jačih. I to ne zakon jačih ideja, jačih uverenja već jačih mišića, ako mogu tako da kažem. Oni koji imaju političku moć su u prilici da tumače zakon i taj zakon sprovode ili ne sprovode kako im je volja. To je nešto što nas veoma zabrinjava, to je našto što nam daje pravo da damo ocenu ove dve nedelje izborne kampanje kao nefer i nedemokratske,” rekao je šef posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov.
Prema izveštaju o predizbornoj kampanji za period od 10. do 24. februara koji je predstavila Crte, kampanja za beogradske izbore, iako su u pitanju lokalni izbori, po nivou uloženih resursa, medijske pažnje nacionalnih medija i angažovanja republičkih funkcionera u kampanji odgovara izbornoj atmosferi za nacionalne izbore.
Nedeljkov je rekao da mnoge neregularnosti nisu novost, ali da je to dovelo do toga da izborni proces nije u potpunosti u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore.
“To je posledica višegodišnjeg ignorisanja preporuka različitih domaćih i međunarodnih posmatrača izbora, koja i u ovoj predizbornoj kampanji rezultira primerima očigledne funkcionerske kampanje, zloupotreba javnih resursa, medijske neravnopravnosti i neetičkog i neprofesionalnog izveštavanja uticajnih medija. Mnoge zloupotrebe postale su pravilo, čime se doprinosi daljem narušavanju integriteta izbornog procesa i poverenja građana u sam izborni proces”, izjavio je Nedeljkov.
*
Pavle Dimitrijević i Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Šef pravnog tima Crtine posmatračke misije Pavle Dimitrijević rekao je da je rad gradske izborne komisije protekao po propisima, ali da to nije sprečilo pojavu spornih izbornih lista kao što su “Zato što volimo Belovgrad”, “Dosta je bilo kriminala pljačke i korupcije” i “Nijedan od ponuđenih odgovora”.
“Problemi sa ovim listama su bili takve prirode da postojeći zakonski i podzakonski akti nisu mogli da odgovore odnosno da utvrde da su liste podnete sa jasnim namerama i u skladu sa zakonom“, rekao je Dimitrijević.
Dimitirjević je istakao da su kampanju obeležili i napadi na aktiviste, a da su najveći broj najrazličtitijih pritisaka pretrpeli aktivisti Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd“. Negativna kampanja je znatno intenzivnija nego u prethodnom periodu. U ovom periodu zabeleženi su i slučajevi zabrane političke kampanje u javnim prostorima, kao i slučajevi zastrašivanja. “Živi zid”, odnosno opkoljavanje političkog protivnika tokom kampanjskih aktivnosti sa ciljem da se izazove incident, zabeleženo je u nekoliko navrata i predstavlja do sada nezabeležen oblik pritiska na aktere u izbornom procesu.
Ni ove godine, kako se navodi u izveštaju, beogradski zatvorenici neće moći da glasaju na izborima, o čemu je Istinomer već pisao ovde.
U izveštaju se navodi da je funkcionerska kampanja i u ovom periodu najvidljiviji vid zloupotrebe javnih resursa, kao i da je ovakva kampanja bila prisutna i kod gradskih i kod republičkih funkcionera uz, kako je navedeno, značajan angažman skoro svih ministara, predsednice Vlade, kao i predsednika Republike Srbije. 
Iako i dalje ne postoji ravnopravna zastupljenost predstavnika vladajućih i opozicionih partija u medijima, disproporcija se pred kraj kampanje ipak smanjila – sa četiri puta veće zastupljenosti na dvostruko veću zastupljenost. Tonalitet priloga kada je u pitanju opozicija uglavnom je neutralan, dok je tonalitet priloga koji se tiču vladajućih partija ostao uglavnom pristrasan.
 
Prema izveštaju, Crta je podnela 310 prijava REM-u i 35 prijava Agenciji protiv korupcije, a nije dobila odgovor ni od jedne institucije.
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović