ČAČAK: Istinomer Debata „Da se ne lažemo!“ – Izbori 2012

Politički nepotizam, (ne)saradnja republičkih i lokalnih vlasti, i nepostojanje strategije za mlade glavni su problemi koji muče Čačane zaključeno je na tribini „Da se ne lažemo“ održanoj u utorak, 20. marta u Čačku. To je bila druga u nizu predizbornih debata koju je „Istinomer“ pokrenuo po gradovima širom Srbije. Lokalni predstavnici političkih stranaka, vlast i opozicija, građanima odgovaraju na pitanja šta je sve obećano a šta ispunjeno u protekle 4 godine, o političkoj odgovornosti i predizbornim obećanjima.

U Čačku je već 16 godina na vlasti Nova Srbija a njihovi koalicioni partneri u poslednjem mandatu su Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka Srbije. Iako su potvrdili svoje učešće na debati, predstavnici Nove Srbije i SPS-a nisu se pojavili. Tako je poteze vlasti u poslednje 4 godine branio samo predstavnik Demokratske stranke Srbije Milan Bojović.

O problemima Čačka govorili su i predstavnici opozicije Dmitar Popović iz Demokratske stranke, Momčilo Spasić iz Ujedinjenih regiona Srbije, Radenko Luković iz Srpske napredne stranke i Stojan Marković iz Liberalno demokratske partije.

Moderatorka debate bila je Suzana Trninić.

Razlog za to što je Čačak od nekadašnjeg privrednog giganta postao grad iz kojeg mladi odlaze učesnici debate vide u tome što sa republičkog nivoa nedovoljno budžetskih sredstava stiže u ovaj grad. Mladi ne žele da žive u Čačku jer nemaju mogućnosti za zaposlenje. U ovom gradu ne postoji Kancelarija za mlade ali su svi učesnici obećali ukoliko oni dođu na vlast posle izbora, da će se to brzo desiti. Tokom debate vodila se i žustra rasprava o tome da li je bilo kupovine odbornika, kao i o zapošljavanju rodbine i članova partija.