Buđenje REM-a: Više od 300 prijava

Nakon akcije Nezavisnog udruženja novinara Srbije i organizacije Crta, na adresu REM-a pristiglo je više od 300 prijava. Epilog akcije očekuje se nakon sledeće sednice.

Organizacije Crta i NUNS u ponedeljak, 29. januara, pozvale su novinare i zainteresovane građane da preko sajta Crte upute prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) povodom višednevne kampanje televizije Pink protiv novinarke Tamare Skroze i organizacije Crta. 
 
Podsećamo da je prilog TV Pink usledio dan nakon što je Crta predstavila analizu izveštavanja medija u periodu pre početka zvanične kampanje za beogradske izbore. Koristeći zlonamerno montirane kadrove sa izjavama Tamare Skrozze iz emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“, prilog TV Pink je Skrozzu predstaviio kao otvorenog neprijatelja predsednika Aleksandra Vučića.
 
„Ova akcija je rezultat zajedničkog rada dve organizacije koje zahtevaju od REM-a da radi svoj posao – da održava red i prati poštovanje pravila u elektronskim medijima. Niko od njih ne traži da se ponašaju kao inkvizicija, odrubljuju glave i pale lomače, već samo da nagledaju poštovanje pravila“, rekao je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a i dodao da mu je drago što je više od 300 građana odgovorilo na poziv i poslalo predstavku.  Komentarišući činjenicu da REM ne primenjuje zakon, Lekić zaključuje da su to oduvek bili simptomi onih koji boluju od manjka profesionalnosti, etike i hrabrosti.
 
Vukosava Crnjanski, direktorka Crte, naglašava da slovo zakona kaže da su mediji dužni da obezbedi slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje građana, a naročito da kroz vesti i program istinito i objektivno predstavljaju činjenice i događaje i da podstiču slobodno formiranje mišljenja.

„Kada se to ne dešava, REM ima odgovornost da reaguje kako bi zaštitio javni interes i interes građana. Ujedno odgovornost koju REM ima prema građanima i tokom izbornog procesa je veoma značajna, jer je zadužen za stvaranje ambijenta jednakog predstavljanja svih kandidata i ostvarivanje prava građana na objektivno informisanje“, rekla je Crnjanski.
 
Sporni prilog iz Nacionalnog dnevnika TV Pink dostupan na ovom linku, a  šta o tome misli i kako se oseća Tamara možete pročitati u kratkom intervjuu koji je dala za NUNS-u: Ne dam da me pobede gori od mene.

Oni koji žele da podrže ovu akciju, ali i građani koji žele da prijave slučajeve medijske diskriminacije ili neistinitog i neobjektivnog izveštavanja televizija to mogu da učine na sajtu rem.gradjaninastrazi.rs.