Biće potrebna analiza izbora

Navodne redovne aktivnosti koje se dešavaju u doba izborne kampanje povećale su se u odnosu na isti period prošle godine.
Izbori nas vraćaju na pitanje vladavine prava i biće potrebna analiza ovih izbora, kako bi se moglo govoriti o svim neregularnostima, dok bi nadležni organi trebalo da reaguju na stvari koje se nalaze u njihovoj nadležnosti, zaključak je konferencije na kojoj su učestvovali Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija i Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava Yucom.
Navodne redovne aktivnosti koje se dešavaju u doba izborne kampanje povećale su se u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Nemanja Nenadić iz Organizacije Transparentnost Srbija, koja već nekoliko izbornih procesa prati funkcinonersku kampanju.

„Apsolutni rekorderi su bili funkcioneri iz organa koji nije učestvovao na izborima. Naime, Siniša Mali i Goran Vesić su imali apsolutno najviše predizbornih aktivnosti, tačnije oko 60 aktivnosti. Gospodin Vulin imao je 38 promotivnih aktivnosti u šta se ubraja i aktivnost koja nema veze sa vršenjem njegove funkcije. Gospodin Vasin, kandidat za predsednika Vlade Vojvodine je imao ogromnog uvećanje promotivnih aktivnosti od čak 11 puta u odnosu na isti period prošle godine. Na začelju se nalazi Tomislav Nikolić sa samo jednom promotivnom aktivnošću“, rekao je Nenadić.

Komitet pravnika za ljudska prava Yucom pratio je javne skupove, kako bi proverio da li se održavaju u skaldu sa novim Zakonom o javnom okupljanju, rekao je Milan Antonijević iz ovog komiteta.

„U velikom broju slučajeva, naročito od strane vladajućih stranaka, između ostalog i Srpske napredne stranke bilo je kršenja. Oni se ogledaju u tome da su pojedini skupovi održavani ispred škola i bolnica i na svim mestima na kojima se novim zakonom zabranjuje okupljanje. Mi smo poslali dopis MUP-u i očekujemo pojedina obrazloženja. Ostale nepravilnosti koje su uočili naši mobilni timovi u vezi su sa zloupotrebom fotografija dece na lifletima vladajuće stranke“, kaže Milan Antonijerivć i dodaje da bi ovaj segment morao naići na unapređenja.

Antonijević je podsetio i da bi trebalo proveriti i slučajeve poput povlačenja Romske liste i zapitati se da li je tu bilo pritisaka, kao i slučaj privođenja žene koja se na mitingu u Zrenjaninu prekinula govor lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.