Bela Crkva: Predizborna promena vlasti

Kada je u januaru ove godine dotadašnji potpredsednik Jedinstvene Srbije i zamenik predsednika opštine Marjan Aleksić prešao u SNS bilo je jasno da je to uvod u prekompoziciju vlasti.
Na lokalnim izborima u maju 2012. godine najveće iznenađenje u Vojvodini, prema pisanju medija, priredila je Jedinstvena Srbija, koja je na izborima u Beloj Crkvi nastupila samostalno i (skoro) pobedila. 

*
Bela Crkva /Foto: www.belacrkvato.org

Blic, 9. 5. 2012. godine
“JS je u ovoj opštini osvojila osam odborničkih mesta, isto kao i Demokratska stranka, dok je Srpskoj naprednoj stranci pripalo svega četiri mandata. Budući da u Beloj Crkvi postojimo samo šest meseci, a osvojili smo najviše mandata, govori o tome da su naš socijalni program građani prepoznali kao odličnu opciju – rekao je za “Blic” Marijan Aleksić, član Pokrajinskog odbora ove stranke.”

U julu te godine vlast su formirale dve najjače stranke, DS i JS. 

Večernje novosti, 7. 7. 2012. godine
“Demokratska stranka (osam odbornika), koja je dobila samo 18 glasova više od Jedinstvene Srbije (osam), odlučila je da formira vladajuću većinu upravo sa JS, a tu su i četiri odbornika Bogate Srbije, tri iz LSV i dva iz URS. U opoziciji su SNS, DSS i SPS-SDPS. Na konstitutivnoj sednici, na mesto predsednika opštine je umesto Željka Crnogorca (DS), koji je izabran za poslanika u pokrajinskoj skupštini, postavljen njegov zamenik u prethodnom mandatu Stanko Petrović (DS). Potpredsednik opštine je Marjan Aleksić, inače nosilac liste JS u Beloj Crkvi. Predsednik SO je Nenad Živanović, takođe iz JS, koji je u prethodnom mandatu bio zamenik predsednika SO.

Situacija je ostala nepromenjena sve do januara ove godine, kada je dotadašnji potpredsednik Jedinstvene Srbije i zamenik predsednika opštine Marjan Aleksić prešao u Srpsku naprednu stranku. Sve je slutilo na, više puta u drugim mestima viđenu, prekompoziciju vlasti koja će odgovarati onoj na republičkom nivou.  

*
Marjan Aleksić / Foto:Youtube Printscreen /TV Banat

Beta, 9. 1. 2016. godine
„Aleksić je odluku obrazložio time da je u SNS-u i njenom predsedniku i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću prepoznao snagu koja menja Srbiju na bolje i koja je jedina sposobna i spremna da se maksimalno posveti ostvarenju ciljeva usmerenih u oporavak i napredak Vojvodine i ove južnobanatske opštine“, objavila je Radio-televizija Pančevo na svom portalu.

Član Izvršnog odbora SNS i koordinator za južni Banat Branko Malović rekao je da prelazak Aleksića u redove „naprednjaka“ nije nikakvo iznenađenje, pošto ta stranka „svakim danom jača svoje redove u južnom Banatu“.

Beta, 9. 1. 2016. godine
“Članovi Opštinskog odbora SNS-a u Beloj Crkvi 23. decembra prošle godine ukazali su potpredsedniku te stranke i ministru pravde Srbije Nikoli Selakoviću da je nezaposlenost u Beloj Crkvi velika i da građani loše žive, a za tu situaciju su optužili zamenika predsednika opštine Marjana Aleksića. Oni su izneli tvrdnje da je Aleksić kupujući preduzeća uništio privredu Bele Crkve, a nazvali su ga i lokalnim tajkunom.
Posle Aleksićevog prelaska u SNS očekuje se da će doći do prekomponovanja vlasti u Beloj Crkvi, tako što će većina odbornika Demokratske stranke (DS) preći u „naprednjake“, čime će DS biti izbačen iz vlasti u toj opštini, navela je RTV Pančevo pozivajući se na dobro obavešten izvor.”

Na promenu opštinske vlasti nije se dugo čekalo. Već kroz nedelju dana, zakazana je vanredna sednica u zgradi Skupštine opštine, na kojoj će biti predstavljena nova parlamentarna većina, a ispred zgrade tog dana nastao je haos. 

*
Incidenti u Beloj Crkvi / Foto: Fonet

Blic, 15. 1. 2016. godine
“Pre početka današnje vanredne sednice SO Bela Crkva došlo je do incidenta ispred zgrade opštine, kada je bačen i suzavac, za koji se još ne zna ko ga je aktivirao. Haos je nastao kada je stotinak pristalica DS i LSV probilo kordon obezbeđenja i ušlo u zgradu opštine. Zbog nemogućnosti da se sednica održi u zgradi opštine, jer je sala bila puna pristalica DS i LSV, zasedanje je premešteno u Kulturni centar, gde je potom izglasana smena predsednika opštine, demokrate Stanko Petrović, a postavljen je novi – Darko Bogosavljević, član SNS. Tokom glasanja u sali je bilo 24 odbornika od 33, a predstavnici DS i LSV nisu prisustvovali sednici.”

Obe strane optuživale su onu drugu za izazivanje nasilja.

Blic, 15. 1. 2016. godine
“Naprednjaci su nasilno odvodili naše odbornike, oduzimali im telefone, ljudi nisu mogli da se jave porodicama. Sve to da ne bi mogli da glasaju, odnosno da bi nasilno izveli smenu vlasti – rekao je za „Blic“ sada već smenjeni predsednik opštine iz redova DS Stanko Petrović. On je optužio članove SNS da ne dozvoljavaju pojedincima iz DS i LSV da uđu u salu skupštine i da na svakog ko se usudi prskaju suzavac. U SNS, međutim, za „Blic“ kažu da su navodi demokrata netačni, da su oni ti koji su napadnuti, kao i da su DS i LSV doveli ispred opštine 100 pristalica da protestuju kako bi sprečili održavanje sednice.”

*
Novi predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević (SNS)  /Foto: www.belacrkva.rs

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da tokom incidenta “nije korišćen suzavac, već biber sprej, i to isped zgrade opštine, ali nije hteo da otkrije identitet onoga ko je to uradio”. Troje odbornika i jedan član Opštinskog veća u Beloj Crkvi stupili su u štrajk glađu, a novoizabrano opštinsko rukovodstvo, čiji izbor oni osporavaju, kako su istakli, isključilo im je grejanje u skupštinskoj sali, u kojoj iz protesta spavaju. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zatražilo je od nadležnih u Beloj Crkvi hitan izveštaj povodom primedbi na neregularnost sednice.  

Beta, 18. 1. 2016. godine
„Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da nova vlast u Beloj Crkvi ne može da deluje legalno dok njeno ministarstvo ne da takvo mišljenje. Ono što je u nadležnosti našeg ministarstva i ono što možemo da radimo, to je da pogledamo sve dokumete i utvrdimo da li je Skupština zasedala po propisima. Ukoliko nije, čak iako nova Vlast u Beloj Crkvi ima većinu, ne može legalno da deluje dok mi ne damo takvo mišljenje, odnosno dok se ne održi legalna skupština“, kazala je Udovički za TV B92.“

Već sutradan, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo je da je sednica sazvana „u skladu sa zakonom“.

Beta, 19. 1. 2016. godine
“Sporna sednica Skupštine opštine Bela Crkva sazvana je u skladu sa zakonom i opštim aktima opštine, a fizički obračun koji joj je prethodio u nadležnosti je policije, mišljenje je Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Kako je danas saopšteno iz tog Ministarstva, to mišljenje zasnovano je na osnovu uvida u dokumente koji se odnose na tu spornu sednicu, održanu 15. januara.”