Zbog struje manja rupa u republičkoj kasi

Posle penzionera i zaposlenih u javnom sektoru, manjem minusu u državnoj kasi sada doprinose i svi građani koji koriste struju, jer su od avgusta uvedene akcize na potrošnju električne energije od 7,5 odsto. Ovaj novi namet građanima Srbije bio je glavni razlog zašto je deficit u poslednja dva meseca bio znatno manji od očekivanja pojedinih ekonomista. Tako je manjak u republičkoj blagajni u avgustu bio 6,8 milijardi, a u septembru, kako je izjavio premijer Aleksandar Vučić, samo 3,6  milijardi.

B92, 3.10.2015. godine
„MMF, prema dogovoru, bio bi zadovoljan i sa deficitom od 25 milijardi dinara, ali je on gotovo sedam puta manji. Plaši nas jedino kako ćemo uspeti to da održimo sledeće godine, uz povećanje plata i penzija“, rekao je Vučić.

Kako se očekuje veća potrošnja struje u narednom periodu i prihodi od akciza na električnu energiju će samo da rastu što će omogućiti da „fiskalna konsolidacija“ (uravnoteženje prihoda i rashoda u republičkoj kasi) bude sprovedena do kraja.

Ako se nastavi ovakvom dinamikom budžetski deficit će do kraja godine biti u okvirima od 2,5 odsto BDP-a koje je predvideo premijer Aleksandar Vučić.
*
Akcize od struje pune budžet / Foto: Dragan Kujundžić
U izjavi za Istinomer ekonomista Ivan Nikolić kaže da su manjem deficitu u poslednja dva meseca doprineli veći prihodi od akciza na električnu energiju. 
„Manji deficit u avgustu ostvaren je i zahvaljujući povećanju prihoda od akciza. Tako da se u avgustu već video efekat uvođenja akcize na električnu energiju. U periodu od januara do avgusta naplaćeno je 13,4 milijardi dinara više akciza nego u istom periodu prošle godine, što je skok od 85 odsto. Akcize su povećale prihode i u septembru a pošto se očekuje veća potrošnja u narednom periodu možemo da očekujemo i veće prihode po toj osnovi. Deficit će se možda povećati ako se povećaju plate i penzije ali ne verujem da će to biti više od 3,5 odsto BDP-a“, kaže Nikolić.

Da su rezultati uvođenja akcize na struju znatno iznad svih očekivanja najbolje pokazuje primer ekonomiste Srboljuba Antića, ministra finansija u Vladi u senci Demokratske stranke. On je procenio da će deficit u avgustu biti čak 25 milijardi dinara.
RTS, 4. 9. 2015. godine
“Deficit u budžetu u avgustu ove godine biće oko 25 milijardi dinara i on je oko 60 odsto veći od ukupnog deficita za prvih šest meseci ove godne. Ovo je katastrofalan podatak“, predvideo je Antić.

Međutim, po podacima Ministarstva finansija deficit budžeta Srbije na kraju avgusta bio je značajno manji.

“U avgustu su prihodi budžeta bili 75,7 milijardi, a rashodi 82,5 milijardi, tako da je mesečni deficiti iznosio 6,8 milijardi dinara. Poreski prihodi iznosili su 63,8 milijardi dinara i u odnosu na jul znatno su niži prihodi po osnovu akciza i PDV-a. Neporeski prihodi bili su 11,6 milijardi dinara, od čega je 4,1 milijarda uplata po osnovu dobiti Pošte (1,8 milijardi) i dividendi NIS-a (2,3 milijarde). Donacije su iznosile 400 miliona dinara”, saopštilo je Ministarstvo finansija, navodeći da su rashodi bili na nivou prethodnog meseca, s tim što su izdaci za otplatu kamata bili znatno viši a rashodi za socijalnu zaštitu i otplatu garantovanog duga niži.

Kada smo Srboljuba Antića pitali na osnovu kojih informacija je izneo podatke o deficitu od 26 milijardi dinara on nas je uputio na izveštaj Fiskalnog saveta o izvršenju budžeta.
“U njemu je data ocena za fiskalni deficit za avgust, uz fusnotu da deficit može biti i manji ukoliko država ne isplati povraćaj PDV-a predviđen za avgust. Ja sam tu cifru promenio dodajući deficit u vanbudžetskim fondovima. Iz razloga koji meni nisu poznati, Ministarstvo finansija je odložio isplatu povraćaja PDV-a privredi i najveći deo deficita prebacio u septembar. Stoga je i formalno iskazao manji deficit u avgustu, ali će to povećati deficit u septembru. Mislim da je vrlo bitno da država poštuje svoje obaveze i da svoja plaćanja vrši na vreme”, rekao je Antić.

U izveštaju Fiskalnog saveta – Fiskalna kretanja u julu 2015. godine postoje predviđanja za avgust po kojima bi deficit mogao da dostigne 20 milijardi dinara. 
Izveštaj Fiskalnog saveta
“Na osnovu analiza poslednjih dostupnih dnevih i nedeljnih podataka o izvršenju rashoda i prikupljenim javnim prihodima republičkog budžeta, procenjujemo da bi avgustovski deficit Republike mogao iznositi oko 20 milijardi dinara.”

U tom izveštaju piše i da su ukupni prihodi u avgustu procenjeni na oko 65 milijardi dinara, dok su rashodi procenjeni na oko 85 milijardi dinara.
*
Vladimir Vučković / Foto: Istinomer

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta kaže za Istinomer da je teško napraviti procenu kada postoji neregularna dinamika uplate dobiti javnih preduzeća. 

“Naša procena je bila da će prihodi biti oko 65 milijardi dok su oni bili 75,7 milijardi. Razlika je tolika zato štu su neporeski prihodi bili veći za 4,5 milijardi dinara od našeg plana jer su Pošta, NIS i lokalna javna preduzeća uplatila dobit. Inače, to uobičajeno čine krajem godine – u novembru ili decembru. Pored toga, nije isplaćen povraćaj PDV-a i tu je ostalo oko tri milijarde dinara u budžetu. I na to treba dodati i povećanu naplatu akciza koja je bila za tri milijarde veća od naše procene. Rashodnu stranu smo procenili na 85 milijardi dinara dok je ona bila 82,5 milijardi dinara“, kaže Vučković.