”Zavetnici” i ”Alternativa” opet prekinuli tribinu ”Inicijative mladih za ljudska prava”

Grupa od nekoliko desetina desničarski orijentisanih gradjana okupila se danas ispred beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju, gde je održana promocija knjige "Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu". Jedan predstavnik desničara uspeo je da uđe i prekine tribinu uz povike ”Vratite nam otete”.
Dok je u prostorijama CZKD-a promovisana knjiga desničarske grupe ispred prostorija u Birčaninovoj ulici u Beogradu, pevali su „Kosovo je srce Srbije“ i ”Oj Kosovo, Kosovo”. 
 
Policija je prvo zaustavila grupu mladića na uglu ulica Kralja Milutina i Birčaninove, u kojoj se nalazi CZKD, a potom ih je pustila da prodju do ulaza.
 
Uprkos jakim policijskim snagama, jedan od predstavnika desničarskih grupa uspeo je da uđe i prekine promociju knjige. Još jedan pokušaj ulaska na samu promociiju knjige dogodio se nešto kasnije, kada je osamnaestogodišnji mladić preskočio ogradu sa druge strane dvorišta. 
 
Organizatori su najavili da će se bivša predsednica Kosova Atifeta Jahjaga obratiti na promociji knjige putem video linka dok su prethodno u medijima objavljena saznanja agencije Beta da je Jahjaga odbila da doputuje u Beograd pošto joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbedjenje.
 
Inače, predstavljanje knjige „Želim da me čuju Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu“ događaj je Inicijative mladih za ljudska prava u okviru festivala „Mirdita, dobar dan“. 

Ispred CKZD-a primećen je i Nemanja Ristić koji je prema pisanju Insajdera na međunarodnoj poternici zbog pokušaja državnog udara u toj zemlji pred izbore prošle godine. 
*
Nemanja Ristić / Foto: Istinomer