Zašto se krije duža verzija Vučićevog ekspozea?

Vlada Srbije nije postupila po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i dostavila Istinomeru dužu verziju Vučićevog programa od 260 strana.
U javnosti se često moglo čuti od premijera da priprema opsežan ekspoze od 450 strana u kome će detaljno, duže od bilo kog premijera ranije, predstaviti poslanicima i javnosti svoj plan za naredni mandat. Do održavanja sednice, broj strana ekspozea spao je na 260. Ipak, ni ta verzija nikada do sada nije ugledala svetlo dana.
 
Istinomer je od Vlade Srbije 22. avgusta zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja zatražio verziju ekspozea od 260 strana, za koji je premijer Aleksandar Vučić nekoliko puta rekao da postoji. Nakon isteka zakonskog roka od 15 dana iz Vlade smo dobili samo odgovor, telefonskim putem, da ćemo informaciju dobiti. Od tada do danas, Vlada ćuti, a Istinomer je zbog toga poslao i žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.
 
*
Aleksandar Vučić predstavlja program nove Vlade, 9. avgust 2016. / Foto: FoNet
 
Dakle, u ovom trenutku može se govoriti o tri Vučićeva ekspozea. Prvi, od 260 strana koji do sada javnost nije čitala, potom skraćena verzija od 68 stranica koju su poslanici dobili za vreme skupštinske rasprave o izboru nove Vlade. Treća varijanta nalazi se na sajtu Vlade Republike Srbije i ima 81 stranu. U tom dokumentu, koji je inače transkript skupštinske rasprave, Vučić je u više navrata potvrdio da je pred poslanicima skraćena verzija ekspozea. 
 
Narodna skupština, 9.8.2016. godine
”Hoću da zahvalim svima koji nisu deo većine, a koji su danas mogli da sede gotovo šest sati i da čuju ovaj skraćeni ekspoze, jer to govori i o tome da možemo da se poštujemo, da možemo ne samo da se čujemo već i da se saslušamo. Mi ćemo umeti na takav način i da odgovorimo svima koji su i takvu pažnju i takvu vrstu poštovanja pokazali”.
U toku svog govora Vučić je spomenuo još jednu varijantu ekspozea od 130 strana.
Narodna skupština, 9.8.2016. godine
”Čitaću vam po tačkama da biste i vi mogli da pratite gde se nalazimo, a moj ekspoze je mnogo duži od 130 strana, od sižea koje ste vi dobili, ali vidim da neke to nije ni interesovalo. Žao mi je”.

Napominjemo, poslanici su dobili dokument koji je imao 68, a ne 130 strana. Govoreći da će da prepriča delove ekspozea i tako skrati vreme svog govora, Vučić se obratio predsednici Narodne skupštne Maji Gojković zamolivši je da u toku dana dostavi poslanicima prvu i navodno najdužu verziju ekspozea. 

 
Narodna skupština, 9.8.2016. godine
”Ako ja mogu vas, gospođo predsednice, da zamolim, sada ću pokušati da prepričam po nekoliko stranica unapred, a da vi ovo što sam spremio na ovih 260 stranica u toku dana, a zamolio bih i moje saradnike iz Vlade da vam to dostave, da možete i svih tih 260 stranica koje sam planirao da pročitam, a očigledno je da ih ne bi do ujutru pročitao, da im to takođe dostavite, da mogu da se spreme”, kazao je Vučić.
 

Međutim, kako nam je potvrđeno ovaj primerak nikada nije stigao do parlamentaraca.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Veroljub Arsić i poslanica pokreta Dosta je bilo (DJB) Tatjana Macura su nam kazali da nisu videli plan od 260 strana.
 
”Verujte da ne znam, možda su i poslali, nisam pregledao papire koji su stizali iz Vlade”, kratko nam je rekao Arsić u telefonskom razgovoru. 
 
”Mi smo i prvu i drugu verziju dobili u papiru. Dake, tu od 68 strana i onda nešto dužu verziju što je transkript skupštinske rasprave, oko 80 strana. Ja ne verujem da postoji ta verzija od 260 strana. Mi smo tražili čak i verziju koju je navodno pisao rukom na 450 strana jer je toliko puta to izgovorio u javnosti, ali nismo još uvek ništa dobili”, kazala je Macura za Istinomer.
 
Pravo javnosti je da zna celokupan program rada nove Vlade, šta to novi – stari premijer obećava i na koji način planira da troši poreski novac za šta nije dovoljna samo ”skraćena verzija”. Kako ekspoze nije višemilionski ugovor, niti biznis plan velikog investitora, niti škakljiva ”javna nabavka” nije potpuno jasno šta je motiv da taj dokument ostane skriven od javnosti.