Zaposleni u RTV Kragujevac poručuju gazdi: Hteli smo da radimo i više, ali nismo imali čime

Vlasnik osam lokalnih medija i poznati kruševački socijalista Radoica Milosavljević rekao je za Istinomer da odgovornost za stanje u RTV Kragujevac snose radnici koji nisu dovoljno radili nakon što je on kupio ovaj medij u oktobru 2015. godine. Drugi krivac za ozbiljne finansijske probleme ove televizije, prema Milosavljeviću, je Grad Kragujevac koji dve godine nije raspisao konkurs za projektno finansiranje medija iako je na to bio obavezan prema zakonu.
Bilo je i volje i znanja ali nije bilo osnovnih uslova za rad, poručili su zaposleni u Radio -televiziji Kragujevac demantujući izjavu njihovog vlasnika Radoice Milosavljevića za Istinomer, koji im se kako kažu, mesecima nije javljao na telefon.
Istinomer je tražio Milosavljevićevu reakciju nakon što je TV Kragujevac 7. decembra prekinula da emituje program. Prethodni dan 6. decembra, izvršitelji su na javnoj aukciji prodali ono što je bilo najvrednije od opreme televizije ne bi li se namirio makar deo potraživanja zaposlenih kojima se duguje šest plata, a ni dinar nisu primili od septembra.
U saopštenju predsednika sindikata Nezavisnost Gorana Antonijevića, koji zastupa interese radnika RTV Kragujevac, ističe se da su radnici ogorčeni zbog izjave svoga vlasnika za Istinomer, ukazujući na nekoliko stotina snimljenih emisija, emisija vesti i skoro 2000 snimljenih rubrika. 

„Iako je bilo volje, znanja i ideja zaposlenih za produkciju više sopstvenih emisija, benzina i sredstava za njihovu realizaciju nije, pa smo do kraja oktobra 2016.godine proizveli i emitovali 36. Sa polomjenim stativima, kamerama , audio video miksetama iz prošlog veka, i lepljivom trakom kao osnovnim sredstvom za rad, realizovali smo 9 direktnih prenosa, od toga dve sednice Vlade Srbije održane u Kragujevcu“, navodi se u demantiju sindikata Nezavisnost.

Predstavnik zaposlenih postavlja pitanje Milosavljevićeve odgovornosti koji je kao vlasnik postavljao direktora koji odlučuje o davanju radnih zaduženja zaposlenima i prodaji proizvedenog.

„Isto tako gospodin Radoica je prilikom kupovine RTK, u potpunosti bio upoznat sa svim dugovanjima, kako prema zaposlenima, tako i prema drugim poveriocima. I da je kupovinom preuzeo sva ta dugovanja, pa je potpuno neumesno da sada izjavljuje kako su plate koje zaposleni već 6 meseci ne primaju, ustvari nasleđeni dugovi iz predhodnog perioda. Takodje je bio upoznat i sa brojem zaposlenih za koje sada tvrdi da ih je mnogo”, tvrdi Goran Antonijević.

Kako je Istinomer već pisao, muke RTV Kragujevac traju maltene otkad je ovo javno preduzeće kupio Radoica Milosavljević. Radnici su više puta štrajkovali i upozoravali nadležno ministarstvo za privredu da Milosavljević ne ispunjava kupoprodajne obaveza. A peripetije su krenule odmah na startu jer je Milosavljević kasnio sa dostavljanjem bankarskih garancija za medije koje je kupio, a onda su se kršenja kupoprodajnih obaveza redom ređala: kašnjenje u isplati zarada, neulaganje u opremu isl. Ministarstvo je na to kašnenje progledalo kroz prste kruševačkom Mardoku, a kad je i konačno predao garancije, do danas nije našlo za shodno da ih aktivira, kako je to ugovorom predviđeno.

Ono što je takođe problematično u izjavi Radoice Milosavljevića za Istinomer, jesu njegova iskrivljena očekivanja od projektnog finansiranja medija koje, prema njegovim rečima, treba da služi za finansiranje svakodnevnog rada medija. Cilj projektnog finansiranje je upravo suprotno – sadržaji čiji je cilj izveštavanje u javnom interesu građana. Međutim, ova zakonska obaveza za lokalne samouprave u stvarnosti se potpuno preokrenula u ono o čemu vlasnik RTV Kragujevac i još sedam medija iskreno govori: novac za tekuće poslovanje u iznosima koji potpuno prevazilaze sume koje su isplaćene za te medije prilikom njihove kupovine.
Milosavljević je u procesu privatizacije pazario osam medija za 280.000 evra: RTV Pančevo, Radio Televiziju Kragujevac, RTV Caribrod Dimitrovgrad, Televiziju Požega, RTV Brus, Radio televiziju Kruševac, Televiziju Pirot i Centar za informisanje Novi Kneževac. Bio je zainteresovan i za kupovinu novinske agencije Tanjug iako do tada nije imao veze sa medijskim biznisom.