Za kim zvonce zvoni

Posle više od dva meseca obustave nastave, odnosno skraćivanja časova u osnovnim i srednjim školama, brojnih sastanaka predstavnika sindikata prosvetara sa vladom, pa i sa MMF-om, čini se da smo blizu toga da se štrajk završi, a đaci vrate u klupe. Tri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti su najavili da će za sada obustaviti štrajk i privremeno normalizovati nastavu. Ipak, o konačnom prekidu štrajka sindikalci će se izjasniti tek krajem aprila.

Iako nije najbrojniji (1996/97 je čak 1700 škola obustavilo rad), ovaj štrajk prosvetnih radnika ulazi u istoriju kao najduži. Počeo je krajem januara u 1165 škola, od čega je u 654 potpuno obustavljena nastava, a u 511 časovi su skraćeni na pola sata. Predstavnici tri reprezentativna sindikata – Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata „Nezavisnost“ i Sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji su oformili Koaliciju ujedinjenih sindikata, najavili su odmah da će škole pod njihovim okriljem potpuno obustaviti nastavu. Sindikat obrazovanja Srbije odlučio se na skraćenje časova na 30 minuta. Ministarstvo prosvete odmah je upozorilo da je prekid nastave nezakonit, ali se sindikalci nisu obazirali. Tražili su povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno 20-ak milijardi dinara, isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

„Smatram da nismo dovoljno plaćeni za posao koji obavljamo. U obrazovanju ima oko 63 odsto visokoobrazovanog kadra, a naše plate su za 30-40 odsto niže u odnosu na prosečnu platu visokoobrazovanih na nivou cele Srbije.“ (profesor likovnog u valjevskoj OŠ „Sestre Ilić“ Branko Simić, Press, 29. 1. 2011. godine)

Iako ih objedinjava ista muka, sindikati od samog početka štrajka nisu bili jednistveni. To što su neki obustavljali nastavu, a drugi skraćivali časove, samo je delić njihove nesloge. Naime, već u februaru Samostalni sindikat obrazovanja Srbije prihvatio je ponudu Vlade da im se do kraja godine plata poveća za 13-14 procenata i izašao iz štrajka. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, kojoj pripada 620 škola, i sindikat “ Nezavisnost“ sa 480 škola u članstvu, nastavili su štrajk i predali novi protokol ministarstvu u kome zahtevaju povećanje zarada za 20 odsto do kraja godine. Takođe, u protokolu je zatražena i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i isplata jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu. Ne treba zaporaviti i da su ti sindikati u više navrata pozivali ministra prosvete da podnese ostavku.

Iz Vlade Srbije prosvetarima su stizale poruke da novca nema i da bi ispunjenje zahteva značilo ugrožavanje makroekonomske stabilnosti. Premijer je objasnio da bi ispunjavanje zahteva i povećavanje plate prosvetarima iziskivalo uvećanje zarada i ostalim budžetskim korisnicima, što bi, kako je rekao,„izazvalo inflaciju od 300 odsto, a evro bi vredeo 300 dinara“.

„Zahtev sindikata prosvete da se prihodi prosvetnih radnika povećaju za 24 odsto u odnosu na prošlu godinu imao bi fatalne posledice za državu. Vlada im zato neće odobriti uvećanje zarada, jer ne želimo da učestvujemo u uništavanju države. Prosvetni radnici koji potpuno obustave rad moraju da budu svesni da će im Vlada, koristeći odredbe važećeg zakona o radu, već 5. februara obustaviti isplatu plata za dane u kojima nisu radili.“ (predsednik Vlade Mirko Cvetković, Večernje novosti, 29. 1. 2011. godine)

Štrajk i kazna

Prosvetarima su zbog obustave nastave umanjene plate, ali se čuju najave da bi taj iznos mogao biti vraćen kada nadoknade izgubljene časove. Ministar prosvete Žarko Obradović je objasnio da niko ne može da bude plaćen za nešto što nije uradio, a sindikalci sa druge starne najavljuju žalbu sudu u Strazburu.

„Kao predstavnik Vlade, tvrdim da jeste u skladu sa zakonom da se radniku koji nije ispunio svoje obaveze odbije od plate. Svako će dobiti koliko je zaradio, a mi možemo deliti samo koliko imamo.(ministar prosvete Žarko Obradović, Press, 8. 3. 2011. godine)

Sindikalci su optužili ministarstvo da vrši pritisak na štrajkače i da u saradnji sa policijom pravi spiskove nastavnika koji štrajkuju.

„Na osnovu tih izveštaja oni nameravaju da profesorima ‘skrate’ plate. Meni je zvanično rečeno da i policija prikuplja operativne podatke na terenu ko je u štrajku, a ko nije. Dobio sam informaciju da je čovek iz Vranja dobio poziv da se javi u policiju i ponese sindikalnu dokumentaciju i pasoš. U Zrenjaninu su policajci ulazili u školu. Ali smatram da neće smeti da otpuštaju prosvetare. Jer baš bih voleo da vidim kako će država da otpusti 60.000 nastavnika i zatvori 500 škola.“ (predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji, Press, 7. 2. 2011. godine)

„Pošto i oni i mi tvrdimo da ponašanje one druge strane nije po zakonu, na kraju će morati da presude sudovi u Srbiji, a ne libimo se ni da idemo do Strazbura, nema nam povratka. Jedino moguće rešenje trenutno vidim u donošenju posebnog kolektivnog ugovora o kome se u sredu nastavljaju pregovori.“ (predsednik granskog sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović, Press, 8. 3. 2011. godine)

Dogovor postignut, ali u načelu

Krajem marta na susretu prosvetara i ministra postignut je načelan dogovor o prekidu štrajka. Ponudu vlade uslovno je prihvatila Unija sindikata prosvetnih radnika i privremeno obustavila štrajk.

Takva odluka je donesena kao ‘znak dobre volje’ zbog sporazuma koji im je ponudila Vlada. U Uniji kažu da će u petak na sastanku u Vladi insistirati da se razjasne prve dve tačke ponuđenog sporazuma, koje se odnose na zarade prosvetara i na povećanje cene rada.“ (Blic, 30. 3. 2011. godine)

Sindikat „Nezavisnost“ traži dodatno preciziranje pojedinih odredbi ponuđenog sporazuma, ali najavljuje normalizaciju nastave.

„Sporne su prve dve tačke predloženog sporazuma koje se tiču neisplaćenog dela zarada za vreme štrajka, kao i dinamike povišica plata prosvetnih radnika tokom tekuće godine. Ukoliko usaglasimo te dve tačke sporazuma privremeno ćemo prekinuti štrajk do 20. aprila, za kada je predviđeno potpisivanje prvog aneksa sporazuma.“ (predsednik granskog sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović, Blic, 31. 3. 2011. godine)

„Prekida se štrajk i od sutra se radi 45 minuta. Ako predstavnici Vlade usvoje naše primedbe, mi ćemo sutra potpisati sporazum. Sindikat će tražiti da niko od štrajkača ne snosi nikakve nikakve posledice i da se precizira na koji način da će biti nadoknadjeni časovi i isplaćen deo zarade koji je nastavnicima i profesorima oduzet zbog štrajka.“ (predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković B92, 31. 3. 2011. godine)

Iako sindikalci pristaju na privremenu obustavu štrajk, pitanje je šta će se desiti za mesec dana. Naime, tek krajem aprila bi trebalo da bude potpisan aneks sporazuma o povećanju zarada i doneta konačna odluka o prekidu štrajka. Posle više od dva meseca haotični i mučan štrajk za prosvetare i Vladu privodi se kraju. Ali šta će biti sa đacima ? Svi nas uveravaju kako će biti nadoknađeno izgubljeno gradivo i da će deca normalno okončati školsku godinu, ali se niko se ne usuđuje da objasni na šta će to da liči. Zato ni ne čudi što su gimnazijalci iz Sremskih Karlovaca protestovali zbog najave da će izgubljeni časovi biti nadoknađeni radnim subotama, kao i da su u Kruševcu učenici zahtevali da časovi ostanu skraćeni, a da se profesorima smanje plate uz parolu „Ministre, care, ne daj im pare“.