Vučić nije uvredio porodilje

Mnogo je razloga da opozicija kritikuje populacionu politiku aktuelne vlade i odnos države prema ženama. Ali, ne na osnovu nekorektno ili pogrešno protumačene izjave premijera o podjednako važnom pitanju položaja siromašnih građana.
Više opozicionih stranaka – Demokratska stranka, Nova stranka i Socijaldemokratska stranka  – izdale su 15. oktobra oštra saopštenja u kojima ocenjuju da je premijer Aleksandar Vučić tokom svoje posete Nišu optužio porodilje u Srbiji da rađaju decu da ne bi radile. To, međutim, nije tačno i čak iz „okrnjene“ izjave koju su u petak preneli pojedini mediji sa naslovom „Vučić uvredio porodilje“ može se zaključiti da Vučić ne govori o roditeljskom dodatku koji sleduje majkama nakon porođaja, već o korisnicima socijalne pomoći i siromašnim porodicama koje na ime dece dobijaju određenu sumu novca. 
Šta je premijer tačno odgovorio na pitanje novinarke TV Prva kako će vlada pomoći socijalno ugroženima? 
„Ima onih koji zaslužuju socijalnu pomoć. A ima onih kao ja konju rep mogu da iščupaju, a neće da počiste lišće. Neće da urade nešto drugo. A ti koji to mogu da rade, mogu i moraju to da urade. Država daje vaše pare“, rekao je premijer. 
Nakon više rečenica sledi deo: „Ja sam, koliko godina već imam, toliko mator imam dvoje dece, socijalni slučaj, uzmem 4000-4500 dinara po detetu – devet hiljada, plus 10 -11 hiljada na ovako, eto meni minimalne plate. Što da radim? Jel znate koliko takvih slučajeva ima? I time date minimalnu zaradu koja nije zarađena“.
*
Premijer Aleksandar Vučić u poseti vrtiću / Foto: FoNet

Nova stranka ocenila je u saopštenju da je reč o „skandalozno seksističkoj izjavi koja je vrhunac prostakluka premijera koji je pravo na ostvarivanje materinstva jedne žene bezočno sveo na priliku za parazitiranje na grbači države…“

Demokratska stranka zahteva „izvinjenje od predsednika Vlade za izjavu u kojoj je uvredio sve žene i majke u Srbiji“. Kako se navodi, izjave koje poručuju da žene rađaju decu kako ne bi radile predstavljaju uvredu za žene ali i za sve ljude u Srbiji koji su već bili dovoljno hrabri da se ostvare kao roditelji.
I Socijaldemokratska stranka na čelu sa Borisom Tadićem osudila je “najnoviji napad na porodilje”.

“Srbija je jedna od najstarijih zemalja na svetu, zemlja koja godinama beleži negativan prirodni priraštaj, zemlja iz koje sve više mladih ljudi odlazi. U vreme kada udruženja roditelja zbog demografskog izumiranja nacije i urušavanja porodice apeluju da država donese meru novčane naknade za majke sa troje dece kako bi stimulisala rađanje, premijer Aleksandar Vučić ocenjuje da žene rađaju da ne bi radile i da bi od države uzele novac, vređajući njihovo dostojanstvo i prirodno pravo da budu majke“, navodi se u saopštenju Socijaldemokratske stranke.

Dosta je bilo nije objavljivao zvanično saopštenje, ali je lider ovog pokreta Saša Radulović retvitovao tvit funkcionerke DS Tamare Tripić u kojem se pogrešno citira Vučić. Premijerovom izjavom bavile su se i Dveri, ali tako što su opreznije analizirale šta je premijer hteo da kaže.

Čitaoci koji prate Istinomer znaju da je Vučić svakodnevna meta naših analiza i da opravdano redovno dobija negativne ocene zbog čega nas je i javno prozivao. Međutim, kao građanska inicijativa koja se zalaže za odgovornost za javno izgovorenu reč, Istinomer ovoga puta ocenjuje neistinitom tvrdnje spomenutih opozicionih stranaka jer su pogrešno protumačile premijerove reči i na osnovu te izjave optužile ga za seksizam, mizoginiju i vređanje porodilja. 
U isto vreme, ističemo da je na konferenciji za medije u Nišu čiji je deo izjava o siromašnim građanima, premijer izneo više neistina, poluistina, i da je, već po običaju, manipulisao brojevima i podacima o socijalnoj pomoći, o čemu ćemo detaljnije pisati u narednom periodu. Po drugi put je ponovio tvrdnje o pravima porodilja u Nemačkoj za šta mu je Istinomer, uz bogatu argumentaciju, već dao ocenu neistina.
Ako se vratimo na njegovu spornu izjavu, Vučić dakle nije optužio porodilje kako to tvrde njegovi politički protivnici, ali jeste siromašne sugrađane koji primaju novčanu socijalnu pomoć. On je preuveličao iznose na koje po zakonu korisnici socijalne pomoći imaju pravo. Time je  javnost doveo u zabludu da preko socijalne pomoći možete lako da dobijete minimalnu zaradu od 21 hiljade dinara. Uz to, ponovo govori da se socijalna pomoć mora zaraditi.
Prema zakonu, za dete do 18 godina, korisniku socijalne pomoći sleduje 2.400 dinara, a ne 4.500 kako to premijer pokušava da nas ubedi. Takođe, za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici može se dobiti 7.890,00 dinara, a za svaku narednu odraslu osobu u porodici 3.945,00 dinara što je otprilike 11.000 koje Vučić spominje.  
Mnogo je razloga da stranke kritikuju Vladu Srbije i njenu populacionu politiku, da protestuju i bore se za prava žena i majki. Ali povod za protest, koji je deo opozicije zakazao za sredu (19. oktobar) – ne sme biti nekorektno ili pogrešno protumačena izjava o podjednako važnom pitanju položaja, prava i finansiranja najsiromašnijih građana zbog kojih izgleda nijedna opoziciona stranka neće izraziti nezadovoljstvo pred Vladom Srbije. A za tako nešto i te kako ima razloga. 
Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.