Vučić neće fer i poštene izbore jer bi ih izgubio

Uoči novog izbornog ciklusa, Istinomer se bavi ozbiljnim manjkavostima izborne procedure koje su tokom prethodnih vanrednih parlamentarnih izbora izbile u prvi plan. Prva od tema koju pokrećemo je neravnomerna zastupljenost učesnika u medijima tokom kampanje. Pitali smo naše sagovornike šta misle o "funkcionerskoj kampanji", činjenici da se Regulatorno telo za elektronske medije (REM) koje ima svoju zakonom predviđenu ulogu u posmatranju i kontroli izbornog procesa uzdržalo da tu svoju zakonsku obavezu i ispuni. O ćutanju države. Svoj stav iznosi Boško Obradović, predsednički kandidat Dveri.
„Samo solidarnošću opozicionih stranaka u odbrani izbornih rezultata može se ublažiti mašinerija izborne krađe režima. To je prvi korak. Drugi podrazumeva ozbiljnu reformu seta izbornih zakona. Za tako nešto trenutno nema političke volje. Dveri će biti stožer takve reforme u budućnosti srpskog parlamentarizma“, najavljuje za Istinomer predsednički kandidat Dveri na predstojećim izborima Boško Obradović.   

Devet meseci nakon vanrednih izbora održanih u aprilu 2016. jasno je da REM neće objaviti izveštaj o zastupljenosti stranaka u medijskim sadržajima tokom te predizborne kampanje. Iz ovog tela saopšteno je i da po novim medijskim zakonima iz 2014. oni nisu u zakonskoj obavezi da rade monitoring medija u predizbornom periodu iako su najavili u kampanji da će izveštaj objaviti nakon izbora. Da li ćete kao kandidat za predsednika reagovati na ovo i šta raditi sa takvim zakonskim propustom?
Politika Aleksandra Vučića je „Srbiju na kolena“ pa samim tim i narod, Skupštinu i zakone. Zakoni koje Vučić donosi, najčešće u hitnom postupku i bez javne rasprave upereni su protiv građana Srbije, a u korist stranih korporacija i tuđih interesa. Isto to se desilo i sa setom medijskih zakona nakon čijeg usvajanja je nastao eldorado rijaliti programa, uvedena pretplata za koju se Vučić zaklinjao da neće postojati, a javni servisi pretvoreni u propagandnu mašineriju SNS. 
To je Srbiji dobro poznat rukopis ozloglašenog ministra informisanja Aleksandra Vučića koji je ostao zapamćen po drakonskim kaznama za medije, kao i gašenju redakcija “Dnevnog telegrafa”, “Evropljanina” i “Naše Borbe”. U nedostatku funkcionalne države, sami ćemo pratiti i objavljivati statistiku i pozvati sve kandidate da nam se u tom poslu pridruže. Koristićemo i sva pravna sredstva i kanale da građani čuju i vide naše poruke. REM je, na žalost, postao samo institucionalna kulisa za diktaturu jednog čoveka. To za život u Srbiji nije dobro.
I tokom prošlih izbora mnogo se govorilo o funkcionerskoj kampanji i zloupotrebi medijskog prostora od strane predstavnika vlasti. Kako sprečiti da se to ne ponovi i ove godine?

Uz svu silu i zloupotrebe Aleksandra Vučića građani postaju svesni da su prevareni i da se budžetski novac zloupotrebljava na sve načine. Sami građani su na prošlim izborima prijavljivali i oštro protestovali protiv zloupotreba u kampanji, a na nekoliko desetina mesta funkcioneri Vlade Srbije su sa pravom doživeli neprijatnosti od građana. Dveri su glas naroda i trudićemo se da svaku prevaru i laž ove Vlade raskrinkamo kao što su otvaranja rupa za semafor, parkinga za bicikle, mostova od dva metra ili otvaranje već otvorenih fabrika. 
*
Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri 

Tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnice protiv sedam osoba koje su falsifikovale potpise građana za svoje izborne liste na prethodnim izborima. Kakvu to poruku šalje i učesnicima izbora i građanima?

Lažne liste i lažni kandidati Aleksandra Vučića su zaštićeni zakonom ali nisu zaštićeni od građana i sigurni smo da će to konsolidovati opoziciono biračko telo i da će građani sami braniti svoje glasove. Dveri će braniti svaki povereni glas i ustavna prava građana, kao što smo se izborili protiv izborne krađe na prethodnim izborima. I ne samo glas za Dveri, već svačiji glas. 
Kako će država organizovati fer i poštene izbore, bez učešća nadzornih tela i ako čak i u očitim slučajevima pravosudni sistem ne reaguje na vreme i beskompromisno? Izbori su važili za jednu od demokratskih lekcija koje smo savladali od 2000. do danas. Da li ovim odnosom prema izborima ugrožavamo osnovne demokratske postulate?
Jasno je da Vučić neće fer i poštene izbore jer bi ih izgubio. Ne zaboravimo da je zanat izbornih prevara i krađa pekao kod najvećih majstora, a sećamo se i stiropora i štrajka glađu i mahanja džakovima navodno pokradenih glasova. Na žalost, izbornih mahinacija je bilo i 90-tih, ali i posle 5. oktobra. Samo solidarnošću opozicionih stranaka u odbrani izbornih rezultata može se ublažiti mašinerija izborne krađe režima. To je prvi korak. Drugi podrazumeva ozbiljnu reformu seta izbornih zakona. Za tako nešto trenutno nema političke volje. Dveri će biti stožer takve reforme u budućnosti srpskog parlamentarizma.   
Šta Vi i Vaš izborni štab nameravate da učinite povodom činjenice da verovatno neće biti nijedne institucije koja će nadzirati medije u predstojećoj kampanji i da pravosuđe ćuti nad kršenjem izbornih zakona?

Kao i do sad, postavićemo paralelni sistem kontrole, a očekujemo i pomoć građana i izbornih štabova drugih opozicionih kandidata. 
Dveri su u prošloj kampanji bile najaktivnije na društvenim mrežama. Da li kampanja na internetu može da nadomesti eventualnu blokadu u elektronskim medijima i u predstojećoj kampanji?

Istina i pravda imaju svoj put do građana i to su Dveri pokazale na prošlim izborima. Glavni Vučićev cilj je bio da Dveri ne uđu u Skupštinu, a mi smo uprkos medijskoj blokadi i negativnoj kampanji uperenoj protiv nas, osvojili poverenje građana i ušli u Skupštinu kao najžešća opozicija autoritarnom režimu jednog čoveka. Koristićemo sva dostupna sredstva, ne samo mreže, gde nas prati nekoliko stotina hiljada građana gladnih istine, već pre svega direktan kontakt sa narodom koji Vučić više ni ne vidi iz blindiranih limuzina zaokupljen služenjem stranim interesima, a ne rešavanjem problema sopstvenog naroda. 
Da li ćete insistirati na TV duelu sa kandidatom vladajuće SNS?
Dveri od 2012. pozivaju Vučića na duel, ali on je navikao na dramske monologe na nacionalnim medijima ili da mu najžešća opozicija budu dve Jelene: Karleuša i Milić. On ne sme da se pojavi ni u Skupštini, ni pred narodom, a kada se usudi da se otisne iz Beograda, prate ga autobusi stranačkih sendvičara. Iskreno, meni je tih ljudi žao. Verovatno su ucenjeni gubitkom posla i poslušno se voze po Srbiji da kliču velikom vođi. Mi ćemo nastaviti da ga pozivamo na duel, a njegovo neodazivanje jasna je poruka narodu Srbije da se plaši istinske opozicije. Dveri su dosadašnjim radom i nastupom potvrdile da su najozbiljnija opozicija Vučićevom režimu. 
Ukoliko biste došli na vlast, kako biste doprineli promenama na medijskoj sceni i izbornim propisima, a u cilju jednake zastupljenosti politikih aktera u medijskim sadržajima u predizbornom periodu?

Dveri imaju pripremljen set medijskih i izbornih zakona koji štite neprikosnoveno pravo naroda da odlučuje, da bira i da bude biran i svojim delovanjem to smo i dokazali. Borićemo se za svaki glas, ne samo glas poveren nama, nego za osnovno pravo građana Srbije da slobodno biraju, uprkos svim silama mraka Aleksandra Vučića, medijskoj blokadi, crnim trojkama u džipovima, novcu i batinašima. 
Pre svega, neophodna je jasna i transparentna primena Zakona o izboru narodnih poslanika u članovima 49, 50 i 51, dodatno uređivanje pravila za kontrolu predizborne kampanje od strane REM-a, kao i veća ovlašćenja REM-a u kažnjavanju nesavesnih emitera koji krše ovaj Zakon i uputstva REM-a o ravnomernoj zastupljenosti izbornih lista ili kandidata. 
Smatram posebno važnim da se formira Nadzorni odbor Skupštine za praćenje regularnosti izbora koji nije formiran ni jednom od 2000. godine,  a ni rad i nadležnosti ovog odbora nisu do kraja regulisani, pa je i tu trenutno prostor za manipulaciju izbornim procesom. Uređen medijski prostor je jedan od ključnih oslonaca poštovanja institucija države, a samim tim i preduslov stvaranja jake države kakva Srbija odavno nije. To je i moj prioritetni zadatak koji želim da ostvarim. Između ostalog, zbog toga sam i prihvatio da se kandidujem za Predsednika.