Vučić (ne) napušta mesto šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti

“Kao što znate, pre nego što budem smenjen, a uskoro ću biti smenjen sa mesta šefa Biroa, ili kako hoćete, podneću ostavku pa će gospodin Nikolić nekog drugog da postavi.“ Ovo je premijer Aleksandar Vučić kazao 20. juna prošle godine nakon sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, na kojoj je odlučeno da budu smenjeni svi šefovi uprava u policiji. Od tada je prošlo osam meseci, a predsednik Vlade Srbije i dalje se nalazi na funkciji šefa Biroa.

Aleksandar Vučić

Kada je 2007. osnovan Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti, ideja je bila da se formira telo koje će uskladiti rad različitih tajnih službi. Njime je do 2012. upravljao šef Kabineta predsednika Srbije Miodrag Miki Rakić. Međutim, odmah nakon pobede na parlamentarnim izborima, Srpska napredna stranka uvodi izmene zakona, prema kojima šef Biroa može biti bilo ko koga odabere predsednik Republike. Za novog šefa imenovan je Aleksandar Vučić, koji je u to vreme bio prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane. Nakon izbora 2014. godine Vučić je izabran za predsednika Vlade, ali je i dalje nastavio da obavlja poslove šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

Aleksandar Vučić

Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, 9. januara ove godine, odgovarajući na pitanja u vezi sa personalnim rešenjima u Birou za koordinaciju službi bezbednosti koje je pominjao predsednik Nikolić, Aleksandar Vučić je rekao da će mesto šefa Biroa napustiti „sa najvećim zadovoljstvom“, da će na tome raditi zajedno sa Nikolićem i da je predsednika još ranije molio za takvo rešenje.

„To je njegova isključiva nadležnost. Ja sam bio veoma posvećen, ali kao predsednik Vlade imam mnogo obaveza i voleo bih da mogu još više da se posvetim rešavanju ekonomskih problema.“
Blic, 9. 1. 2015. godine

Od formiranja nove Vlade Srbije, aprila prošle godine, Vučić je u Savetu za nacionalnu bezbednost i član i sekretar. Dužnost sekretara je da rukovodi i predsedava Birou za koordinaciju službama bezbednosti, a imenuje ga predsednik države. O tome se govorilo i na nedavnoj tribini pod nazivom „Istina koja kasni“, održanoj u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Komentarišući neophodnost razdvajanja politike i tajnih službi, zaštitnik građana Saša Janković je podsetio da su izmenom Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti stvorene dodatne mogućnosti za politizaciju rada tajnih službih.

“Zato što je to dvosmerna ulica. Naravno, najveći broj profesionalaca u službi zna da je za njih najbolje da rade zakonito i pravilno. Ali, uvek se, kao i u svakom drugom entitetu, stvaraju određene interesne grupe i centri moći. Ta bliskost sa političarima, taj familijarni odnos, suštinski malo po malo uvlači službe u politiku i obratno. To je simbioza koja na kraju rezultuje manjkom onoga što se zove demokratska civilna kontrola. (…) Predsednik je odlučio da na to mesto postavi predsednika jedne političke stranke, par excellence političara. Ja sam napisao još pre dve godine u mom godišnjem izveštaju da je to ključni momenat u kojem se institucionalno otvaraju vrata za politizaciju rada službi.“
Slobodnaevropa.org, 11. 2. 2015. godine

Saša Janković

Nekadašnji načelnik Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije general Aleksandar Dimitrijević, takođe smatra da premijer Vučić ne bi trebalo da obavlja te poslove.

„Ozbiljno bi trebalo predložiti Vučiću da on ne bude taj kod koga će se slivati sve informacije i koji će odlučivati o svakom, pa i najmanjem potezu. On to nije u stanju. Njemu se gomila raznoraznih informacija doturi sa raznih strana, od jedne ili druge službe. Dakle, od ljudi čije su informacije na fonu ’rekla-kazala’. Tako se ne može raditi bezbednost.“
Slobodnaevropa.org, 11. 2. 2015. godine

Savetnica za medije predsednika Republike Stanislava Pak Stanković izjavila je u januaru da će se smena na čelu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti „svakako desiti uskoro“.

“Tačan datum kada će predsednik Srbije Tomislav Nikolić imenovati umesto Aleksandra Vučića novog šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti još nije poznat, ali će se to svakako desiti uskoro, kaže za Danas Stanislava Pak Stanković, savetnica za medije predsednika Republike.”
Danas, 12. 1. 2015. godine

Nikolić i Vučić

Međutim, početkom marta, predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavljuje da mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti „nije upražnjeno, kako to misle novinari“ i naglasio da ako Aleksandar Vučić „želi da nastavi tu borbu, potpuno su mu odrešene ruke i ima svu podršku predsednika Republike“.

„Kad se Aleksandar Vučić povuče postaviću drugog. Aleksandar Vučić obavlja taj posao. Promena će biti kada se dogovorimo Aleksandar Vučić i ja. Mi razgovaramo o tome, on zna da ima previše obaveza, ali sve dok može da obavi taj posao, ja ne tražim od Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto sa koga se bori protiv kriminala. Meni to ne pada na pamet. Ako Aleksandar Vučić želi da nastavi tu borbu, potpuno su mu odrešene ruke i ima svu podršku predsednika Republike. Uostalom, naš je dogovor bio da on bude na toj funkciji i on tu funkcioniše izvanredno. Ako sada novinari misle da je mesto upražnjeno, grdno se varaju. Ja ne bih dozvolio nijedan dan da to mesto bude upražnjeno. Ali, za sada sam potpuno zadovoljan kako se to sve odvija i mislim da Aleksandar Vučić stiže sve da obavi“, naglasio je Nikolić.
RTS, 3. 3. 2015. godine